Изненада! Убитият руски журналист се оказа жив! Появи се на пресконференция

Руският журналист Аркадий Бабченко се оказа жив. Той говори днес пред журналисти, след като вчера беше съобщено, че е застрелян пред дома му в Киев. Украинските спецслужби са предотвратили опита за убийство на руския журналист Аркадий Бабченко и той е жив, съобщи ТАСС.

„Предотвратихме опита за покушение с проведената спецакция“, обяви шефът на украинската служба за сигурност Василий Грицак, след което самият Бабченко се появи на пресконференцията.

Грицак заяви, че покушението е било подготвяно в продължение на 2 месеца, което е наложило и спецоперацията, пише offnews.bg. Василий Грицак заяви на брифинга, че е арестуван украински гражданин, представен само като Г., който бил нает от руските спецслужби да организира убийството. „Буквално преди 3 часа го задържахме“, допълни той. За целта организаторът е получил поне 40 000 долара, твърдят украинците.

Бабченко обясни как преди три месеца разбрал, че „е поръчан“ и предложил да участва в спецоперацията по залавянето на престъпника.

Грицак твърди още, че наетият за извършване на убийството е бивш участник във военните действия в Източна Украйна (в Киев наричат това антитерористична операция – бел.ред.)

„Службата ни своевременно получи информация за подготовката на покушение срещу живота на Аркадий Бабченко и че се търси кой да извърши убийството. Взехме решение за реализиране на оперативна комбинация, благодарение на която успяхме да съберем неопровержими доказателства за терористичната дейност на руските спецслужби на територията на Украйна“, добави той, цитиран от Дневник.

„Осведомиха ме как стоят нещата преди месец. Казаха ми, че срещу мен има поръчка за убийство, парите вече са предадени – доколкото ми е известно, 40 000 долара. Предложиха ми да участвам в тази спецоперация. Тук няма варианти – или работим, или така или иначе работим. Съгласих се“, разказа журналистът.

Украинските органи на реда провеждат следствени действия със задържания организатор. На местата, където е живеел или временно е пребивавал, се извършват обиски.

Според Грицак целта на руските спецслужби била да убиват граждани на Русия, напуснали страната поради политическите си възгледи./trafficnews.bg/