Владимир Въжаров: Българската „лачена гъба” е единствената, която регулира кръвното налягане

Владимир Въжаров се занимава от дете с билки и гъби, под влиянието на дядо си – известен билкар и познавач на българската природа. От седем внуци само той наследява интересите и дарбите на дядо си.

След това животът го понася в друга посока – занимава се известно време с техника, но след 1990 г. отново се връща към гъбите и билките. От 2006 г. се занимава с култивиране на гъби, а към момента – с биологичното производство и отглеждането на гъбата шитаки в с. Селиминово. Тя е една от най-вкусните ядливи гъби с изключителни лечебни противоракови свойства.

Автор е на книгата наръчник “Лечебните гъби в България”, в която за първи път у нас са описани над 50 вида гъби, с широк спектър на лечебно действие. Включени са и познати гъби, като акцентът е главно към техните медицински свойства, установени както от народната и традиционната медицина на различни страни по света, така и от редица съвременни медицински научни изследвания. Наред с изобилната информация, събрана за първи път у нас в една книга, наръчникът съдържа богат и уникален снимков материал, осигурен от г-н Въжаров.

– Г-н Въжаров, защо през последните няколко години в България се прилагат предимно чужди лечебни гъби? По-малко изучени ли са лечебните свойствата на нашите гъби или те не притежават толкова мощно терапевтично действие?

– Не, не са с по-ниски лечебни свойства, просто прилагането им в лечението на различни заболявания не е толкова разработено в България. Сега се правят някакви изследвания, но те са все още доста плахи.

– А в народната ни медицина няма ли традиция за лечение с гъби?

– Малко са се използвали.

– Описвате над 50 гъби в книгата си…

– Да, те са предимно по данни от чужди източници, защото нашите изследвания в тази посока са доста оскъдни.

– Освен, че сте описали лечебните свойства на българските гъби, вие и лекувате с една от тях.

– Да, направил съм един извлек от червена мухоморка, който открих малко случайно. Целта ми беше да се прилага при ракови заболявания, но се оказа, че при някои видове рак действа, при други – не. Но случайно открих, че се справя категорично с кучешката тения, която и днес е голям бич за хората. Към момента имам информация, че около 200 човека са се излекували напълно с помощта на този извлек. Справя се успешно и с другите две разновидности на кучешката тения. Не само хората, които имат кучета, са в риск да се разболеят. Той е реален и при консумиране на недобре измити листни зелени салати.

– Знаем, че кучешката тения е коварно заболяване – развива се без ясни симптоми години наред. Човек дори не знае, че е заразен, докато не стане твърде късно. В тази връзка, може ли да се приема и профилактично извлекът от червена мухоморка?

– Разбира се, може да се приема и профилактично – приемали са го стотици хора и няма никакви странични ефекти. Аз правя извлека и го раздавам на хората – не искам да се комерсиализира това, особено след като се разбра, че наистина е изключително ефективен при такова тежко заболяване като кучешката тения.

– Червената мухоморка не е ли много отровна гъба?

– Не, макар че много хора погрешно смятат така. От този род гъби аманита, има една от най-добрите ядливи гъби – аманита цезарея – гъбата на императорите. У нас тя е известна под името булка-гъба

Червената мухоморка външно донякъде прилича на тази булка-гъба. В същия род има и много отровни гъби, но те са различни от тези две гъби. Това са бялата и зелената мухоморка, които са много коварни, защото, когато се нахрани човек с тях, два-три дни може и нищо да не усети. А когато се появят симптомите, вече е твърде късно – черният дроб е напълно унищожен.

– Кои български гъби бихте отделили по-специално, имайки предвид лечебните им качества? Например, лекува ли рак гъбата чага?

– Много хора в България събират чага за лечение на онкологични заболявания. Билките и гъбите например, взаимно се допълват много добре в алтернативната медицина. Чагата в България може да се намери само в естествените й находища – около 1600 м надморска височина. От север тръгва на по-ниско, а на юг се качва на по-високи места. Лечебната чага расте само върху кората на бялата бреза. Особено благоприятно е действието й при химиотерапия – хората много по-леко понасят лечението.

Другата много ценна гъба в България е брезовата пореста гъба, която също расте по брезата – среща се навсякъде, където растат брези – и при тези в ниското, които са засаждани от човешка ръка. Помага много при заболявания на пикочната система. Навремето е била известна като “бръснарски каиш”, защото са си точили бръсначите на нея. А когато е още в млада възраст, си е и ядлива гъба. Обичайно се стрива на брашно и се използва във вид на запарка и се пие.

Гъбата рейши се среща и по нашите ширини. Известна е още като “лакирана гъба”, а в някои райони е позната под името “богородична ръчичка”. От всички гъби, които съм описал в книгата и които са стимулатори, “лакираната гъба” е единственият регулатор. Например, имате високо кръвно налягане, нормализира го. Имате ниско кръвно – също го нормализира. Много такива случаи имам през годините – как нормализира кръвното налягане. Но тя не действа само на кръвното налягане, а регулира процесите на целия организъм

Гъбата рейши

Китайците я слагат на първо място по лечебни свойства, дори пред женшена. Използва се дори и като антидот при отравяния и ухапване от змии. В тези случаи се препоръчва да се вземат по 200 грама суха гъба. Така че няма как да ви навреди, само може да ви помогне да нормализирате цялостно процесите в организма. За съжаление, в България все още не се прилага масово култивирането на рейши гъбата и затова се внася повече от Китай.

– Китайските или българските лечебни гъби да избираме?

– Нашите гъби са изключително лечебни и полезни за нас, българите. А китайските гъби помагат най-добре на хората по тези земи. Разбира се, те действат по някакъв начин и на нас, но най-добрият вариант е, когато се лекуваме с това, което расте на родна земя.

– На кои вещества се дължат лечебните свойства на гъбите? Как се приготвя една гъба за лечебни цели в домашни условия?

– Всички гъби съдържат в състава си сложни съединения, наречени полизахариди. Най-вероятно, лечебните им качества се дължат на тях. Правят се в тази връзка много изследвания. В момента дори в БАН се правят тестове на нашата червена мухоморка. Гъбите се изсушават, а след това може да се смелят в кафемелачка и да се употребят като спиртен извлек, във вид на запарка или може да се прибавят към киселото мляко.

– Коя от гъбите е ваша слабост?

– Освен тези, за които вече споменах, има и още една гъба, наречена “смрадлива гъба”, която я има по нашите ширини, макар да не е така често срещана. Тази гъба е особено тачена от народната медицина. Използва се в периода на растежа й, когато е във формата на яйце. Прилага се преди всичко при лечението на различни видове рак  Използва се под формата на извлеци, без да се суши.

– Тези гъби, за които споменахте досега, имат ли опасни двойници? Може ли хора, които не са гъбари, да ги объркат?

– Нито чагата, нито брезовата пореста гъба, нито лакираната гъба не може да се объркат с друг вид. Когато човек е внимателен, няма такава опасност. Аз затова и в моята книга по принцип съм описал само две отровни гъби – едната е червената мухоморка, макар и да няма смъртни случаи от нея.

– А защо през последните години има толкова много отровени с гъби хора? Дори имаше случаи на пострадали цели семейства.

– Проблемът е, че хората бъркат печурката със зелената и бялата мухоморка. Просто трябва да се внимава! Това е едната от причините печурката да не я описвам в книгата. Описал съм само един вид печурка, която се култивира и е безопасна за консумация. А тези, които са в диво състояние, умишлено не ги описвам, защото хората ги бъркат.

– С кои билки най-добре се комбинират лечебните гъби?

– По принцип, с всички билки, които не са отровни. Макар че, може и с тях да се комбинират, но много прецизно трябва да се прецени както съотношението, така и схемата на приема. А билките с гъбите си пасват много добре и това е установено категорично. Когато говорим за лечение на различните заболявания, хората най-напред трябва да погледнат какво се случва в психиката им, защото обикновено злите болести тръгват от продължителното, натрапливо задържане на нещо в психиката на човека. Някакъв проблем, който ги е измъчвал дълго време, е довел до развитието на такива тежки заболявания. А що се отнася до гъбите и алтернативните начини на лечение, те по-скоро подпомагат лечението, но човек сам трябва да си помогне, като първо се погрижи за психиката си.

Червена мухоморка

  • Това, може би, е най-мистериозната гъба, позната на хората от древността. Тя присъства в митовете и легендите на много народи, като е използвана за храна, лекарство и духовни цели. Тук по-подробно ще се спрем само на едно от предположенията, свързани с използването на червената мухоморка в древността – мистичната сома. Според създателите на етномикологията (науката, изучаваща употребата на гъби от хората и събираща знания за тях) и изследователи на червената мухоморка американският банкер Гордън Уосън и съпругата му Валентина, е че от нея в древността са приготвяли сома – напитката на безсмъртието, мистичният божествен еликсир на живота. Навсякъде по света, където има запазени древни писания, се споменава за този божествен еликсир.

Чага – с неоспорими лечебни качества

Прилага се при:

• заболявания на стомашно-чревния тракт, хронични гастрити с понижена секреторна функция, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, полипози по стомаха и червата, гастралгия, ентералгия, заболявания на черния дроб и далака;

• при нисък тонус на червата;

• при злокачествени новообразувания и невъзможност за провеждане на лъчетерапия – рак на стомаха, червата, панкреаса, черния дроб, хранопровода, белия дроб;

• за профилактика срещу възникване на злокачествени образувания – при редовна употреба на настойка от чага вероятността от заболяване от рак е нищожна;

• за подобряване на кръвообращението и възобновяване на кръвта;

• за по-леко понасяне и по-малко негативни последици при лъчетерапия и много други.