Оцеляла от легендарна експедиция на Еверест загина, падайки от стълбата в дома си

61-годишната алпинистка и скиинструктор Шарлота Фокс от Телерейд, Колорадо, САЩ, се завърна жива след неудачно спускане от Еверест през май, 1996 г. От десетте членове на групата тогава загинаха осем души, в това чисто и нейният годеник.

Шарлота била открита в дома й от своя приятелка – Ким Рейнолдс, която й дошла на гости. Ким се обезпокоила, че тя дълго време не се връща от обяд и отишла да провери какво се е случило. Открила бездиханното й тяло в подножието на стълбата.

Храбрата Шарлота покорила през живота си три осемхидядника: Чо-Ойю, Хашербрум и Еверест, както и всичките 54 върха на Скалистите планини. На 10 май жената празнува 61-вия си рожден ден и каза, че е щастлива, че е доживяла до такава възраст. А на 11 май била годишнината от страшните събития на Джомолунгма.

„Мислех, че няма да се приберем оттам живи. Болката от студа беше просто нетърпима. Аз просто се свих на кълбо и се надявах смъртта да дойде бързо.“
Трагедията се случила в резултат от недостатъчна подготовка и лоши климатични условия: участниците в експедицията де заблудили в планината по време на снежна буря, мнозина замръзнали до смърт. Отдало се да се спасят само на двама, в това число на Шарлота. Историята послужила за основа на филма „Еверест“ от 2015 г. и книгата на Джон Кракауеър „В разредения въздух“.

Но Шарлота не престанала да обича планината и до края на дните си работила като ски инструктор. И смъртта й в собствения й дом след падане от неголяма височина, предизвика голям шок у близките й.

„Открих тялото и изпаднах в шок. Свикнали сме с мисълта, че хората умират в планините. Загубила съм броя на приятелите, които са загинали така,“ казва приятелката й Ким Рейнолдс.

Съпругът на Шарлота Риз Мартин се разбил с параплан през 2004 г.  Оттогава тя живее сама. И Ким казва, че е радостна, че именно тя, а не някой пощальон е открила тялото.

„Щастлива съм, че именно аз бях последният човек, който е бил с нея. И помня последните думи, които тя ми каза. Трябва да разглеждам това като голяма чест, а не като кошмар.“