Рецептите на „Желязната лейди“ Маргарет Тачър за здраво сърце

Маргарет Тачър била известна като „Желязната лейди“ не само заради безкомпромисния си характер, но и заради желязното ѝ здраве.

За да предпази сърцето и кръвоносните съдове от стрес на поста министър-председател, тя изпивала всяка сутрин чаша прясно изцеден портокалов сок с таблетка аспирин. Следвайте нейния пример и освен рецептата на „желязната лейди“ използвайте активно още 4 продукта, които пазят сърцето от инфаркт.

1 чаша червен гроздов сок на ден предпазва от сърдечен удар по-добре от аспирина.

Изследователи от университета в Уисконсин са открили, че гроздовият сок не позволява запушване с тромби на коронарните съдове. Той намалява активността на тромбоцитите със 75%, докато аспиринът, използван за тази цел, е ефективен само с 45%.

2 чаши мляко ще предотвратяват сърдечна катастрофа.

В продължение на 22 години американски учени от Детройт наблюдават 3150 емигранти от Япония на възраст от 55 до 68 години. Известно е, че имигрантите ро-често претърпяват сърдечна катастрофа и то в по-тежка форма в сравнение с местното население. Участниците в изследването, които ежедневно пиели 2 чаши нискомаслено мляко, страдали от заболявания на сърдечно-съдовата система 2 пъти по-рядко от тези, които пренебрегвали млякото.

3 пъти дневно сърцето и кръвоносните съдове изискват храни, богати на витамин Е (зеленчуци, сирене, извара, бобови растения, растително масло).

11 000 американци от 67 до 109 година, които се придържали към диета, разработена от Националния институт по геронтология (САЩ), 2 пъти по-рядко се оплаквали от проблеми със сърцето, в сравнение с връстниците си, които не отделяли толкова голямо внимание на полезните продукти в храната си.

4 парченца риба на седмично намаляват с 44% риска от смърт от инфаркт на миокарда.

Това бе установено в рамките на грандиозен медицински експеримент с участието на 2 хиляди работници, който в продължение на 30 години бил финансиран от администрацията на компанията „Western Electric“ в Чикаго./Zdrave.to