Син йод помага при гъбички и язва

Що е то син йод и с какво той е полезен за здравето? Това разказва украинският лекар по народна и нетрадиционна медицина Владимир Гуртовой – терапевт, рефлексотерапевт, специалист по функционална диагностика.

Йодът е открит от европейски химици: французинът Бернар Куртуа и англичанинът Хъмфри Деви през 19 век. Но това, което за западните учени тогава било новина, на китайците е било известно още 3000 години преди нашата ера. Оказва се, че древните лечители са отделяли този елемент от морски гъби и водорасли и налагали тъкан, напоена с този йод върху рани, за да не гноясват. И раните наистина зараствали бързо.

И въпреки всичко това йодът е нужен на нашия организъм. Но за да бъде безопасно да се приема и вътрешно и да помага за лечение и оздравяване, се наложило да променят цвета му. Това било направено от доктора на биологичните науки В. Мохнач от Санкт Петербург. Той съединил йод със скорбяла (нишесте) през 1937 г. и го изпробвал върху себе си през годините на войната, когато заболял от тежка форма на бактериална дизентерия. По неговата рецепта обаче средството не се получава напълно еднородно: химическите частици (атоми, молекули, йони) не се разпределят равномерно по обем и затова понякога синият йод причинявал изгаряния на лигавицата на гърлото и хранопровода. Този недостатък бил поправен от друг естествоизпитател – Б. Сторожук, през 1980 г.

Метод за приготвяне на син йод по метода на Сторожук: 

• В емайлирана или порцеланова чаша с вместимост 250 мл се наливат 50 мл студена вода. В нея в началото се прибавя и се разрежда една чаена лъжичка, пълна догоре, с картофено нишесте. След това се добавя една чаена лъжичка 5-процентен спиртов разтвор от йод.

• Долива се вода, която 2-3 минути преди това е кипнала. Получената смес непрекъснато се бърка с лъжица.

• Получава се тъмносин кисел и това е синият йод, който може да се употребява.

• Държи се в хладилника 15-20 дни. Така ще бъде годен дотогава, докато се обезцвети. Преди употреба, съдът се разклаща.

Профилактично-оздравителната дневна доза за възрастен човек е 7-8 чаени лъжички. Но до тази доза трябва да се достигне постепенно, увеличавайки дозата с 1-2 чаени лъжички на ден. Непременно се запива с мляко или кисел. Не използвайте йода с просрочена годност. Продължителността на приема е индивидуална. На някои хора син йод е необходим цял живот, на други – един месец. Синият йод съхранява лечебните си свойства, докато е налице тъмният му цвят. Синият йод трябва да се приема или 5 дни поред с последващи 5 дни прекъсване, или през ден. Ако отгоре се появява слой вода, разбъркайте го или излейте водата. Ако излеете появилата се отгоре вода, непременно пийте синия йод с мляко.

Синият йод е особено подходящ и ефективен за профилактика на редица заболявания. С цел профилактика ежедневно приемайте не по-малко от 5 чаени лъжички в продължение на 5 дни за целия месец. Продължителността на профилактичния курс е един месец.

– При базедова болест и прекаран по-рано инфаркт допустимата доза е 4 чаени лъжички.

– При простуда, грип, ангина – изплаквайте гърлото и намазвайте сливиците, приемайки вътрешно по 1 чаена лъжичка всеки ден.

– При конюнктивит: закапвайте в очите по 2-3 капки в продължение на една седмица сутрин и вечер специално приготвен разтвор: 1 чаена лъжичка син йод се разрежда в 10 чаени лъжички топла дистилирана вода. Със син йод могат да се промиват очите.

– При язвени увреждания на дебелото черво синият йод се вкарва във вид на клизми по 50 мл ежедневно в продължение на една седмица.

– При лечение на болести на стомашно-чревния тракт можете да приемате по 1 чашка преди ядене 2-3 пъти на ден, добавяйки в синия йод прясно приготвени сокове на вкус.

– При хранително отравяне – болки в корема, повръщане, диария, се приема по една супена лъжица на всеки час, докато се нормализира състоянието.

– При дизентерия се приема почти половин литър на ден, но на супени лъжици. Приема се в продължение на няколко дни.

– При язва на стомаха: приготвя се един литър син йод – всички компоненти се увеличават 5 пъти. Добавя се плодов сироп на вкус, поставя се на трапезата и се яде с лъжичка, когато ви се прииска, но непременно преди ядене. Надвечер се изяжда цялата порция. Курсът на лечение е един месец. Язвата зараства, а след още месец съвсем изчезва. Имайте предвид, че синият йод е не само йод, но и нишасте, скорбяла. При прием на препарата именно нишестето “покрива, обгръща” язвичките, защитавайки по този начин лигавицата от травмиране. И така тя бързо зараства.

– При стоматит препаратът се разрежда с топла вода и този разтвор се използва за изплакване на устната кухина по 2-3 пъти на ден. Можете да използвате и за малки деца като им напръсквате устната кухина със син йод. За възрастните може да се използва във вид на апликации – бинт, напоен със син йод. Пълното оздравяване настъпва на 2-я – 3-я ден.

– При възпаление на венците: разтворете син йод във вряла вода в еднакви пропорции и изплаквайте по 2 пъти на ден. Възпалението преминава на втория ден.

– При кандидоза: приемайте по 50 мл син йод 3 пъти на ден, а с 30 мл изплаквайте устната кухина. Гъбичките ще престанат да се образуват, гъбичните образувания се откъртват, а повърхността на лигавицата изцяло се възстановява. Така и преглъщането става по-безболезнено.

– При остеомиоелит: еднолитров буркан от сместа се изпива за един ден по 100 мл наведнъж. Всеки ден се приготвя прясна смес. Лечението е на месечни курсове със седмични прекъсвания.

– Синият йод действа пагубно на трихомонадите, които според данните на някои учени, водят не само до венерически заболявания, но и до инфаркт и рак.

– Той може да се препоръча като профилактично средство при тези болести, а също така при инсулт, стомашно-чревни заболявания и всички йододефицитни състояния, ако не е разрушена щитовидната жлеза.

– Синият йод нормализира кръвното налягане. И колкото по-рано започнете да го приемате при инсулт и последствията от него, толкова по-ефективен се оказва резултатът от лечението. С помощта на синия йод се подобрява еластичността на кръвоносните съдове. А благодарение на неговите седативни свойства, той е и добро успокоително средство. За целта си пригответе лекарството по следния начин:

• Сварете кисел от една чаена лъжичка картофено нишасте, една чаена лъжичка захар, няколко кристали лимонена киселина и 200 мл вода.

• След като се охлади, добавете в него една чаена лъжичка аптечен 5-процентен йод.

• Приемайте по 2 до 8 чаени лъжички на ден, половин час след прием на храна. Започнете с 2 чаени лъжички на ден като постепенно увеличавате дозата. Курсът на лечение е 5 дни с последващо 5-дневно прекъсване. Можете да си направите няколко такива курса.

– При изгаряния се правят апликации: марлята трябва да е нагъната на 4-5 слоя и да се напръсква със син йод, докато изгарянето започне да заздравява и превръзката падне сама.

– При женски заболявания се впръсква разтвор или се напояват тампони със син йод.

Внимание! 

Йодът в днешно време се използва много широко само за външен прием като противомикробно средство. Но тъй като е отровен, той не се използва за вътрешен прием. Неговата смъртоносна доза (LD50) е 3 грама. Попадайки вътре в организма, той води до обща слабост, главоболие, повишена температура, повръщане, диария, болки в сърцето и учестен пулс. На следващия ден в урината се появява кръв, а след 2 дни – бъбречна недостатъчност и миокардит. Без лечение настъпва летален изход.