Болката в гърба се усилва и започна да се появява по-често? Спасете се с 6-те прости упражнения на Валентин Дикул (СНИМКИ/ВИДЕО)

Една от най-честите причини за поява на болка в кръста е дисковата херния. Това е заболяване, което има хроничен ход на протичане с периоди на засилване на оплакванията и последващо облекчаване.

В някои случаи обаче болката става нетърпима и не се повлиява от лечението. Точно тогава е уместна консултацията с неврохирург, който ще прецени ползите и рисковете от една евентуална хирургична намеса.

Ако имате такава травма на гръбнака и се искате хирургическа интервенция със сигурност ще потърсите алтернативно лечение. Предлагаме ви да се запознаете с метода на Валентин Дикул. Става въпрос за няколко упражнения, които ще подобрят състоянието ви.

Валентин Дикул е роден на 3 април 1948 г. в Каунас (град в Централна Литва). Той е руски цирков артист, тежкоатлет и ръководител на медицинско-рехабилитационен център по заболявания на опорно-двигателния апарат.

Валентин Дикул е научил от собствен опит какви са гръбначните травми. Лекарите не се надявали, че той ще може да ходи отново, след като при падане от височина 13 метра получил ужасна травма  и 5 години е бил парализиран. Накрая обаче той отново се върнал в цирка.

Дикул казва: „Лекарите ми казаха, че ще прекарам остатъка от живота си в инвалидна количка. Но реших да се боря“. Така и става. Накрая се изправя на крака. Разработил е редица техники за възстановяване на гръбначния стълб. Неговият метод на лечение има за цел да облекчи болката и да върне функционалността на гръбначния стълб.

Дикул счита, че упражнението е най-ефективният метод за лечение на лумбалната спинална херния. Основната им задача е да върнат мускулите в оптимално състояние. Отпуснете напрегнатите мускули и върнете тонуса на слабите. Тази известна гимнастика включва само 6 упражнения.

ТЕРАПЕВТИЧНИ УПРАЖНЕНИЯ ВАЛЕНТИН ДИКУЛ

Упражнение 1
Застанете на колене, ръцете се простират силно напред. Поемете дълбоко въздух, издишайте, долепете бедрата си до петите си, отпуснете гърба си и наклонете главата си към изтеглените ви ръце. При вдишване застанете в изходна позиция и преместете торса си напред към ръцете, като главата ви трябва да се наклони силно назад. Задръжте в това положение и отново седнете на петите си. Направете 10-12 повторения.

Упражнение 2
Началната позиция е същата като в предишното упражнение, колената се събират заедно. Повдигнете се на колене и започнете да движите краката си ту на ляво, ту на дясно. Така гръбнакът се движи в лумбалния участък, а раменете и гръдния кош са неподвижни. Направете 10-12 повторения във всяка посока.

Упражнение 3
Същата позиция. Дръжте гърба си прав, брадичката ви успоредна на пода. В това упражнение трябва да спуснете таза си ту на ляво, ту на дясно – като махало. Накланяйте се до възможно най-ниската позиция към пода, докато не усетите болка. Върнете се в начална позиция и не спирайте да се люлеете от една страна на друга. Само изпълнявайте упражнението плавно и без внезапни движения. Направете 10-12 повторения от всяка страна.

Упражнение 4
Всеки знае упражнението „котка“. Позата е същата, но гърбът трябва силно да се наклони надолу, а после да се насочи към тавана. При издишване спуснете главата между ръцете си и изправете гърба си с арка. Направете плавно 10-12 повторения.

Упражнение 5
Легнете по гръб, краката се сгъват в коленете. Ръцете до тялото. Бавно спускайте коленете си на пода, първо левия, след това десния, след това двата заедно. В това упражнение е включен само лумбалният участък.а. Дишането е дълбоко, движенията са гладки. Направете 10-12 повторения.

Упражнение 6
Позицията е като при предходното упражнение. Коленете са сгънати, ръцете до тялото са с дланите надолу. Поставете лявата пета върху дясното коляно. При издишване вдигнете десния си крак към себе си. Бавно издишайте и спуснете крака си на пода при вдишване. Направете 10 повторения с всеки крак.

Няма нищо трудно в тези упражнения, те са прости за изпълнени и не изискват специална физическа подготовка. Този метод се основава на четири постулати, които не могат да бъдат нарушени: правете упражнения всеки ден, правете упражнения поне 60 минути, спазвайте хигиената на гимнастиката и вярвате непоколебимо в успеха. Ако следвате тези прости правила, болката непременно ще отстъпи. Грижете се за себе си и за вашето здраве!

В този видеоклип се разказват повече подробности и показват как да се правят упражненията, разработени от Дикул.