Рецепти от народната медицина за лечение на псориазис

Псориазисът е хронично заболяване, което трудно се поддава на лечение и обикновено се влошава с възрастта. Много са факторите, които могат да отключат заболяването, или да го обострят. Най-често това са някои хранителни продукти, стресови ситуации, рязка промяна на времето.

С търпение и настойчивост ще успеете да спрете прогресирането на тази упорита болест.

Ако искате да излекувате псориазиса с помощта на натурални средства, трябва да вземете предвид всички фактори, които могат да предизвикат неговото появяване. Както при всеки друг здравословен проблем, много са важни балансираното хранене и вътрешната ви уравновесеност, т.е. здрава нервна система. Освен това е необходимо да избягвате вредните навици, като алкохол и тютюнопушене. И не на последно място са редовните тренировки.

Здравословното хранене е един от основните моменти. Нужно е да подобрите както своите навици в начина на хранене, така и качеството на употребяваните продукти. Само така ще съумеете да преустановите обострянията на болестта.

• Увеличете употребата на натурални продукти – плодове, зеленчуци, бобови храни, ядки.

• Избягвайте употребата на рафинирано брашно и изделията от него.

• Заместете бялата захар с натурални подсладители – стевия, кокос, мед и т.н.

• Избягвайте употребата на млечни продукти.

Нервното напрежение, стресът, нервните разстройства, повишеното безпокойство – те също могат да причинят възникването и обострянето на псориазиса. Те могат да предизвикат т.нар. “изострени” пристъпи на възпаление и сърбеж. По тази причина е много важно да се погрижите за здравето на нервната си система. За целта:

• Изпълнявайте физически упражнения 2 или 3 пъти седмично.

• Осигурете си качествен нощен сън в тиха, нормална обстановка.

• Можете да опитате терапия с капките на Бах – те действат много фино и нежно и няма да усетите как ще заспивате по-лесно и как постепенно ще спада и напрежението.

• При необходимост можете да приемате успокояващи и отпускащи билкови настойки – маточина, липов цвят. 

7 ефикасни средства  

1. Компрес от глина и краставица.

Глината е много полезен и най-важното – натурален продукт. Тя подхожда идеално за лечение на псориазиса по три причини:

► Намалява възпалението.

► Всмуква в себе се и изкарва токсините в организма.

► Предоставя на тялото необходимите минерални вещества.

В случая не трябва да се пренебрегва фактът, че глината може да изсуши кожата, което е крайно нежелателно при наличието на такива проблеми. По тази причина се препоръчва да смесвате глината със сок от краставица, а не с вода. Така ще се получи компрес с овлажняващи свойства, който ще осигури на кожата усещането за лекота и свежест. 

2. Вана с билката сладък корен. 

Действието на сладкия корен е сравнимо с това на кортизона. Само дето от него не възникват нежеланите реакции и странични явления, които предизвиква кортизонът. Така че имате пред себе си превъзходно натурално средство, за да си приготвите отпускаща вана. Тази процедура е особено ефективна, ако псориазисът е засегнал наведнъж няколко части от тялото ви. 

3. Морската вода. 

Едно от най-простичките, достъпни и икономични минерални средства с висока ефективност при това заболяване. Реминерализиращата сила на морската вода, заедно с антисептичните и алкализиращи свойства я правят идеален вариант за външно използване.  

4. Морковен компрес.

Морковите, богати на антиоксиданти, са много полезни при всякакви кожни проблеми. Можете да си ги настъргвате на рендето, да ги увиете в тъкан и да налагате върху поразения от псориазиса кожен участък. Правете всеки ден тази процедура, за да забележите положителен ефект.

5. Алое вера. Приема се и външно, и вътрешно.

Това е едно от най-ефективните лечебни растения при псориазис. Употребявайки сок от това растение, вие подобрявате чревната функция. Червата са този орган, който има пряка връзка с псориазиса, тъй като спомагат за отделянето на токсините от организма. Оправдан и ефективен е и локалният външен прием, защото гелът от Алое вера успокоява, овлажнява и възстановява кожата.

6. Ленено масло.

Незаменимите мастни киселини Омега-3, съдържащи се в лененото масло, са много полезни за здрава кожа, особено при псориазис. Лененото масло подхранва отвътре и предотвратява изсъхването на кожата и сърбежа. Можете да употребявате масло в капсули или от семената. 

7. Кокосово масло и масло от здравец. 

Натуралното кокосово масло е много ефективна мазнина за борба с псориазиса. Благодарение именно на наличието на мастни киселини в него. В съчетание с етерично масло от здравец, се получава натурален продукт, който подхранва сухата кожа, облекчава регенерацията на клетките на дермата и намалява възпалението.