Как да се спасим от неизлечими мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер

Качествен сън, малка чаша вино и физически упражнения понижават шансовете за развитие на сериозни заболявания.

Учени от Университетския колеж в Лондон са установили, че добрият сън, „рестартиращ“ мозъка и нервната система, чашата вино и редовните упражнения помагат за предотвратяване на развитието на сериозни болести, включително и неизлечими мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер, пише The Sun.

Изследванията на мозъчна течност на мишки се показали, че комбинация от три най-обикновени на пръв поглед неща позволява да се оптимизират процесите на на самопочистване на лимфната системи и нормализиране на състояние на целия организъм. По време на експеримента с животните било установено, че добрият сън позволява не само да се нормализира дейността на мозъка, но и обмяната на веществата, което прави наспалите се гризачи по-активни от мишките, които умишлено били лишени от нормален сън.

Учените отбелязват още, че малки количества алкохол, поемани в продължение на месец са позволили да бъде ускорен процеса на почистване на организма от токсини с 30-40 процента.

Но има и обратен ефект – ако се прекали с чашките алкохол, мозъчната активност започва да спада, е Въпреки това, има обратен ефект – ако „твърде далеч“ с нивото на алкохол, мозъчната активност започва да намалява, а невронните връзки в мозъка ще работят много по-лошо.

По-добрата физическа форма е свързана с по-слабото западане на функцията на нервните влакна в мозъка или т.н. бяло мозъчно вещество.  То представлява онези групи влакна, които невроните използват, за да могат да комуникират помежду си. Резултатите са показали, че хората с по-лоша физическа форма са имали и по-слабо бяло вещество и занижена мозъчна функция.

Д-р Кан Динг, водещият автор на друго изследване, обяснява: “Данните от нашето изследване недвусмислено подкрепят хипотезата, че усилването на физическата форма на хората може да подобри тяхното мозъчно здраве и да забави процесите на остаряване”.

За целите си учените от екипа на Динг са измерили сърдечно-съдовата физическа форма, като едновременно с това са провеждали сканирания с ядрено-магнитен резонанс, информира Psy Blog./Zdrave.to