Кремъл отговори на Тръмп след ключовото му изказване за Русия!

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков коментира заявлението на американския държавен глава Доналд Тръмп, че Русия трябва да се върне във формата Г-8.

„Ние се фокусираме върху други формати”, каза Песков пред журналисти.

По-рано този месец Песков заяви, че форматът Г-8 е загубил актуалността си за Русия. „В променящата се политическа и икономическа обстановка  се увеличава значението на формати като Г-20, където Русия участва активно”, заяви той.

Припомняме, че днес Тръмп съобщи, че Г-7 отново трябва да стане Г-8, т.е. Русия отново да се върне сред страните, които участват във формата. Според него Русия трябва да присъства и на срещата, която днес започна в Канада.

„Независимо дали ви харесва, или не, може би не е политически коректно, но ние трябва да управляваме света, а Голямата седмица, която някога беше осмица, изхвърли от формата Русия“, каза в Канада Тръмп, цитиран от Блумбърг. Според Тръмп „Русия трябва да се върне и да присъства на масата за преговори“.

Новият премиер на Италия Джузепе Конте подкрепи предложението на американския президент Русия да се върне в Г-8.

„Съгласен съм с президента Тръмп, Русия трябва да се върне в Г-8. Това отговаря на общите интереси“, написа той в Туитър.

Германският канцлер Ангела Меркел преди дни пък заяви, че заради ситуацията в Крим Русия не може да се върне в Г-8.

Форматът Г-8 прекрати съществуването си през 2014 година, след присъединяването на Крим към Русия. Тогава лидерите на водещите държави в света отказаха да участват в срещата, която Русия, като председател, трябваше да проведе в Сочи. Вместо това в Брюксел се проведе среща на Голямата седмица – Франция, Великобритания, САЩ, Германия, Япония, Италия и Канада.