Псориазис: Причини, симптоми и витаминът, чийто дефицит води до обостряне на заболяването

Псориазисът  е заболяване на имунната система, което причинява натрупване на клетки върху повърхността на кожата, което води до червени, дебели, люспести петна, които са болезнени и много сърбящи.

Смята се, че около 7,5 милиона американци страдат от това хронично заболяване.   Според проучване, разходите за здравни грижи в САЩ, свързани с псориазис, са до 63 милиарда долара годишно.

Това се отнася до преките разходи, като същевременно трябва да се вземат предвид и непреки разходи, като загуба на работно време.

Псориазисът е повече от повърхностно състояние на кожата

Въпреки факта, че псориазисът се появява като състояние на кожата, това всъщност е автоимунно заболяване. Тази реакция възниква, когато Т клетките атакуват здрави кожни клетки.

Свръх активните Т клетки причиняват имунни реакции, които ускоряват растежа на кожните клетки, което на свой ред ги кара да се преместят във външния слой на кожата след няколко дни.

Тъй като мъртвите клетки на кожата не могат да бъдат отстранени толкова бързо, те се натрупват в петна, типични за псориазис. Това състояние сериозно засяга ежедневието на тези, които страдат от това.

В допълнение, пациентите с псориазис също са с повишен риск от други заболявания като хипертония, сърдечни заболявания, диабет тип II и очни заболявания.

Витамин D е от решаващо значение за автоимунните заболявания, включително псориазис.

За тези, които имат псориазис, е изключително важно да тестват нивата на витамин D и да поддържат нивата си в рамките на 50-70 ng / ml през цялата година. Витамин D действа като мощен имуномодулатор, така че фактът, че той играе важна роля в превенцията на псориазис, не е изненадващо.

Според едно проучване „витамин D може да има важни имуномодулиращи ефекти при псориазис“, но до 80% от пациентите през зимата и 50% през лятото имат дефицит на витамин D.

Смята се, че витамин D повлиява псориазис на няколко нива, включително регулирането на растежа на кожните клетки и засяга имунната функция на Т-лимфоцитите. В допълнение, той инхибира токсичните Т клетки, които след това спомагат за регулирането на растежа на кожните клетки. Съвременните методи за лечение на псориазис са доста рискови и скъпи.

Оптимизиране на вашите нива на витамин D, ако имате псориазис   Най-доброто лечение на псориазис – това е излагане на слънчева светлина, за да се повиши нивото на витамин D. През 2004 г. д-р Майкъл Холик публикува книга, в която той призовава читателите си да прекарват повече време на слънце.

По това време е бил професор по дерматология, съсредоточен върху лечението на псориазис.

„В резултат на това бях в отдела по дерматология, продължавайки да се занимавам с псориазис. Но веднага след като започнах да се препоръчвам разумно излагане на слънце на витамин D, което е в противоречие с това, което беше в съобщението на Американската академия по дерматология, аз бях помолен да се оттегля от поста професор по дерматология през 2004 г. …

Американската академия по дерматология все още препоръчва: никога не трябва да бъдете изложени на пряка слънчева светлина. “   Ниските нива на витамин D са свързани с болестта на Паркинсон и рака. Хората, страдащи от псориазис, са изложени на повишен риск от болестта на Паркинсон поради дефицит на витамин D.   Според проучването: „Плазмените нива на витамин Д, както и диетични и слънчева светлина е обратно свързана с риска от болестта на Паркинсон … констатации показват, че ниски нива на витамин D не са просто резултат от ограничена подвижност.“

Друго проучване показва, че по-високи нива на витамин D са свързани с подобрена преживяемост при пациенти с прогресивен колоректален карцином.