Рекорд на ухапаните от кърлежи в Пловдив! Въпреки това пръскат само по сигнал

Само за седмица 12 души са били ухапани от кърлежи на територията на Пловдив, съобщиха от РЗИ – Пловдив. В сравнение, миналата седмица ухапаните са били 5. Уточнението е, че това са хора, които са потърсили медицинска помощ, след като са намерили от кръвосмучещото насекомо, забито в тялото.

Марсилска треска или лаймска болест няма констатирана в периода 31 май – 6 юни, но предходния период, заболелите бяха четирима.

Въпреки бума на ухапвания, не се предвижда цялостна дезинфекция на града. От ОП „Дезинфекционна станция” обясниха, че плановото пръскане срещу кърлежи се извършва два пъти в годината – пролет и есен. През останалото време оттам работят само по сигнали на граждани.

Друго важно условие  да може да бъде напръскано е тревите да бъдат окосени. Тази година редица паркове и зелени площи не са били обработени от ОП „Паркове и градини” навреме, казаха от другото общинско предприятие. Като мотив им било изтъкнато, че служителите на искали да работят като косачи.

От „Дезинфекционна станция” призовават хората, ако забележат кърлежи да се обадят на телефон 032 990 318, за да подадат сигнал и терените да  бъдат обработени.