Много важна информация от връх Шиша Пангма! Вижте какво се случва с героичния български алпинист!

Още един българин ще щурмува тази година хималайския връх Шиша Пангма

след като алпинистът Боян Петров остана в планината, съобщи БНР. Владимир Павлов иска да изкачи осемхилядника без допълнителен кислород.

36-годишният Павлов ще направи опит да се спусне от върха със сноуборд. Това би го превърнало в първия човек в света, който кара сноуборд от този връх. Павлов ще бъде и първият българин, който се спуска със сноуборд от над 8000 метра височина.

Той има повече от 20 години опит в планинарството и екстремния сноуборд. През 2016 година Владимир Павлов изкачва и спуска със сноуборд най-високия връх на Близкия изток – Дамаванд (5671м.) в Иран.

През 2017 г. направи първото българско сноуборд спускане от над 7000 метра – от връх Ленин в Киргизстан.

Очаква да замине в края на август, а през септември да се аклиматизира и да изкачи върха най-късно в началото на октомври. Ще се движи с комерсиална експедиция, в свръзка с въжета. Вероятно за спускането ще бъде сам.

Освен традиционния багаж за изкачване от алпинист, Павлов ще носи и борд, който тежи над 5 килограма. Той е трябвало да приспособи обувките си, които са за каране на сноуборд, за да се катери с тях. Остава да намери и спонсори – около 17 хиляди евро – нещо проблематично след трагедията с алпиниста Боян Петров, пише нюз.бг.

Пред общественото радио Владимир обясни, че това е деликатна тема за планинарските среди, а и за българското общество като цяло. „Аз съм го избрал много преди това. Това е мой план, който съм обявил още миналата година. Дори с Боян сме го обсъждали. Той и снимки трябваше да донесе от там – за съжаление няма никога да стигнат до мен…“, разказа Павлов. Той не се чувства разколебан след като Боян Петров изчезна под връх Шиша Пангма.

Павлов обясни, че ще бъде постоянно в група. „С годините човек иска все повече и повече, както във всеки друг аспект на живота. Но без да рискува, човек няма как да успее. Такива неща ти показват, че реално в света няма граници, а ние сами си ги поставяме“, допълни Владимир Павлов.