Погрешно ги считахме за вредни! Лекари разбиват на пух и прах митовете за вредата от тези навици

През цялото време ни се казва, че това е вредно едно или друго нещо и че не може да го правим. Кафето е лошо за пиене и закуската не може да бъде пропусната. И пишем много дребни неща в категорията на нашите лоши навици. Всъщност се оказва, че не всички от тях са толкова вредни, колкото ни е казвано, или може би дори обратното.

Днес ще ви разкажем за лошите навици, които се оказаха много полезни.

Полезни навици

Пропусната закуска
Още от детството ни се казва, че трябва да се яде закуска. Всъщност закуската не е нужна. Смята се, че ако редовно прескачате закуската, можете да качите килограми. Но последните проучвания показват, че всичко е точно обратното. Гладуването и прескачането на храна може да помогне на човек да отслабне. И липсата на закуска влияе положително върху ефективността на обучението.

Пиенето на кафе
Това изглежда е вечен аргумент. Някои лекари казват, че изобщо не можете да пиете кафе, а други – че е полезно. Не толкова отдавна учените дори доказаха, че използването на тази ароматна напитка намалява риска от онкологични заболявания. Освен това, кафето може да ни предпази от диабет. Но все пак се препоръчва да се ограничи количеството на консумираното кафе до 400 мл на ден (не повече от две чаши кафе).

Консумацията на яйца 
Те също са заобиколени от битки за тяхната полза или вреда. Не яжте яйца, има само белтъците, яжте яйца само веднъж седмично – толкова много твърдения, които са ни казали за този продукт. Но яйцата са много здравословни, защото съдържат голям брой витамини и минерали, които се абсорбират добре. И още: трябва да ядете белтъка и жълтъка.

Мазни храни
Много хора, които искат да отслабнат, изберат диета с ниско съдържание на мазнини и високи нива на нишесте. Но това не работи. В Америка е проведено проучване, което показва, че яденето на нискомаслени храни не помага да отслабнете.

В допълнение, доказано е, че такава диета изобщо не помага за рак на гърдата, рак на дебелото черво и сърдечно-съдови заболявания.

Енергийни напитки
Смята се, че енергийните напитки са истинска отрова за нашето тяло, унищожават сърцето ни и развалят здравето ни. Но те не са толкова ужасни за нас, както си мислехме. Единственото, което е вредно в тях е захарта. И всички останали съставки, витамините В и тауринът са напълно безопасни за човешкото тяло.

Пиенето на вино
Смята се за един от лошите навици. Но някои изследователи вярват, че хората, които пият умерено (не повече от 2 чаши вино на ден), намаляват риска от развитие на мозъчни заболявания. Резултатите от изследванията, публикувани миналата година в списанието Болест на Алцхаймер, доказват, че хората, които пият малко вино, са по-склонни да достигнат 85-годишна възраст без признаци на заболяване.

Използването на социални мрежи
Смята се, че честото използване на смартфоните и социалните мрежи е лошо за нашето здраве. Но повечето изследвания потвърждават, че смартфоните не са абсолютно зло, в някои случаи те дори могат да бъдат много полезни.

През 2017 г. е проведено проучване, резултатите от което са публикувани в Psychological Science. По време на това изследване е установено влиянието на смартфоните върху 120 000 британски тийнейджъри. Оказа се, че използването на социални мрежи не е вредно за повечето тийнейджъри и за много от тях са били полезни, защото по този начин децата са получили морална подкрепа от своите връстници.

Сигнали по телефона
Всеки списък със съвети как да увеличите производителността задължително включва елемента „Изключване на сигналите по телефона“. Обаче, както се оказа, този съвет не е напълно правилен. Последните експерименти доказват, че хората, които не получават известия, се чувстват напрегнати и нервни.

Дълги тренировки
Добър и полезен навик е дългият тренинг, но не е необходимо да изчезвате в залата за няколко часа на ден, за да останете във форма. Проучванията доказват, че интензивното 7-минутно упражнение на всички мускулни групи може да бъде много по-полезно от един час.

Сънят през деня 
Един възрастен обикновено трябва да спи 7-8 часа на ден. Но със сегашния ритъм на живота, подобна мечта е голям лукс. Следователно, 20-30 минути сън през деня могат да добавят жизненост и да увеличат производителността. Така че не се отказвайте от съня си, защото може да бъде много полезен. Само помнете, че не трябва да бъде по-дълго от половин час и в интервала между 13 и 15 часа, тогава ще се събудите енергично и отпочинали.

През целия си живот сте смятате, че всичко това е вредно, но се оказва, точно обратното. Но сега знаете, че тези навици изобщо не са смъртоносни и не бива да се обвинявате за тях.