Проста профилактика на рака: 7 „да“ и 13 „не“ за цял живот

Според статистиката ракът е сред първите три заболявания по отношение на броя на смъртните случаи. На първо място са сърдечно-съдовите проблеми, на второ – травмите. Смъртността при рак в света е 15%. Според прогнозите на СЗО през следващите 20 години смъртните случаи от рак ще изпреварят смъртните случаи от наранявания и ще се наредят на второ място.

Статистиката е плашеща: около 5 милиона мъже и 4 милиона жени умират всяка година от рак. Има ли бягство от тази чума? Има ли начин да се защитите?

За да се предпазите от дадено заболяване, трябва да разберете откъде идва. Има много теории за това. Онколозите вярват, че ракът е заболяване на гени, т.е. се дължи на някои генетични промени. Те могат да бъдат наследени от родителите, но могат да възникнат по заради начина на живот. Това се случва в резултат на клетъчно делене или експозиция на канцерогенни вещества.

Споделяме с вас списък от 7 „да“ и 13 „не“ за опазване на здравето. Най-проста и достъпна профилактика на рака.

Кажете „не“ на

Рафинирано масло
Определено не се препоръчва да се пържи в растително масло, защото когато се нагрява мастните киселини се трансформират в транс-мазнини и причиняват развитието на рак.

Мляко
Млякото съдържа казеин, който много учени обвиняват, че е канцерогенен. Някои изследвания доказват, че млякото е причина за много ракови заболявания.

Кубчета бульон

Захар
Захарта, както се оказа, вреди не само на фигурата. Проучванията в различни страни потвърждават факта, че захарта засяга растежа на раковите клетки и провокира тяхното активиране. Както се оказа, глюкозата прави туморите по-агресивни.

Газирани напитки
В един литър от такава напитка има приблизително 32 супени лъжици захар.

Микровълнова печка
Продукти, обработени в микровълнова печка причиняват растежа на раковите клетки в стомаха и червата.

Размразена, а не прясно приготвена храна

Алкохол

Вода от хладилника, ако е била съхранявана в пластмасов контейнер

Дезодоранти

Стягане на сутиени и противозачатъчни хапчета
Проучванията показват, че сутиени, които притискат гърдите, водят до развитие на рак на гърдата. По-добре е да се откажете от тях и да изберете само удобни дрехи. И няма какво да се добави за вредата от контрацептивите.

Телефон 
Още от появата на мобилните телефони се говори за опасностите от тях и това не са празни приказки. Има изследвания, които потвърждават вредата, която те причиняват, докато ги използвате.

Топла храна в пластмасови опаковки
Всички видове пластмаси при загряване отделят около 50 вредни вещества, предизвикващи рак.

Кажете „да“ на

Зеленчуци 
Всички видове зеленчуци са полезни, защото съдържат много витамини, минерали и фибри, които помагат на тялото ни да функционира правилно. Особено внимание трябва да се обърне на доматите, защото не толкова отдавна беше доказано, че те имат противоракови свойства.

Мед вместо захар
Вероятно няма нужда от допълнителни обяснения. Захарта допринася за развитието на рак, а медът е натурален продукт с много полезни свойства.

Боб 
Сред случаите на рак голям процент пада върху заболяванията на репродуктивната система. Те възникват поради хормонален дисбаланс, а най-добрите защитници в това са бобовите растения, които съдържат фитоестрогени. За профилактика се препоръчва консумацията на бобови растения до 3 пъти седмично.

Топла, но не и вряла храна
Твърде топлата храна е вредна за стомаха: тя травмира лигавицата.

Две чаши вода на празен стомах

Противоракови рецепти
Те, разбира се, не са панацея, но като превантивна мярка са много полезно нещо. Има много рецепти. Вземете например алое, джинджифил, магданоз, целина и средата на ананаса. Раздробете и разбъркайте всички съставки в равни пропорции, пийте на празен стомах. Добийте навика да пиете такава напитка всеки ден.

Моркови
Всеки ден и под всякаква форма. Много лекари съветват да се използва сокът от моркови за профилактика на различни заболявания. Той съдържа голям брой витамини А, В, С, D, Е и К, както и калций, магнезий, желязо, фосфор, сяра и силиций. Също така е незаменим при лечението на рак. Фагоцитите унищожават раковите клетки много по-ефективно, ако тялото получава достатъчно количество витамини и минерали от сок от моркови всеки ден.

Ето само малък списък от това, което трябва да знаете за профилактиката на рака. В края на краищата не е трудно да намерите тези място за тези навици в ежедневието ви, а те могат да ви спасят от ужасно заболяване. Затова следвайте тези съвети и останете здрави!