Извънредно: Стана ясно какво е правил екипажът на хеликоптера минути преди трагедията

Тримата летци, които катастрофираха с хеликоптер в Крумово, имали в пъти по-малко летателни часове тази година от задължителните 180. Това заяви командирът на авиобазата бригаден-генерал Димитър Иванов. До катастрофата нальотът на пилотите Пламен Пантилеев, Стоян Неделчев и  бордовия инженер Алексей Каменов бил съответно 17,18 и 20 часа, уточнява Trafficnews.bg.

Индивидуалният нальот е от 180 часа на година за всеки летец. Според стандартите на НАТО 40 часа могат да се извършат на тренажор.

В биографичната справка на двамата загинали пилоти, изпратена от МО, бе записано, че те имат над 1100 летателни часа в кариерата си.

Забраната за военни полети касае само тренировъчните, а еър полийс и аварийно-спасителните ще се изпълняват при нужда, стана ясно още от брифинга.

„Загиналите пилоти  – и като хора, и като професионалисти са едни от най-подготвените.Пилоти и хора, на които всички са имали доверие. Работили са добре с колектива. Загубата е много тежка – както за семействата, така и за всички техни колеги – те са били предпоставка за  спойка за колектива”, заяви командирът на ВВС Цанко Стойков. Той изказа съболезнование на близките на загиналите пилоти Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев. След кратка биографична справка на двамата капитани, генералът разказа хронологията на инцидента.

Метеорологичната обстановка е била добра, като е имало 10 км видимост и слаб вятър. Изведнъж вертолетът се е завъртял и паднал на десния си борд.

Това е бил първи полет за летателната смяна на Пантилеев, трети за смяната на втория пилот Неделчев и четвърти за бордния техник Каменов.

Хеликоптерът е бил ремонтиран през 2016 година, като той е бил приет от ВВС на 08.12.2016 година в базата. Оттогава той е имал 320 летателни часа.

Конкретните причини за инцидента ще бъдат изнесени от формираната комисия, която започва работа още днес, каза ген.-майор Стойков.

Самата тренировка, която изпълнявала екипажът, била за висене над терен.  И тримата са били тренирани, а машината е била подготвена в изправност, с малък авиационен нальот.

В момента се анализират възможностите за търсене на друг хеликоптер, който да се включва в гасенето на пожари.