Сензационна версия: Пелов е жив, тяло на клошар подменено за затворника

Близо два месеца след зрелищното бягство на опасния затворник Владимир Пелов и авера му Радослав Колев, краят на историята е кървав. Пелов бе убит на 5 юни късно вечерта при стрелба с друг опасен бандит – Марио Панчев в центъра на Ботевград.
Той е получил четири куршума – един в главата и три в десния крак. Самият Панчев също бе тежко ранен с две огнестрелни рани в областта на корема. С дни състоянието му бе много тежко в столичната болница „Пирогов“ и четири дни след стрелбата въпреки животоспасяващата операция, която претърпя, издъхна от раните си.

Въпреки официалната информация, че и двамата са мъртви, в Ботевград витае страх. Целият град е настръхнал, защото не вярва, че Пелов е мъртъв. Според мълвата всичко е инсценировка. В деня преди стрелбата е починал бездомник, който е имал брада и нямал близки. Именно неговото тяло е било подхвърлено за това на Пелов. Ботевградчани са убедени, че избягалият затворник е бил твърде умен, за да се даде така и по-удобно е било да инсценира смъртта си. Другият прострелян – Марио Панчев е знаел за плана и за да остане всичко скрито, е бил премахнат.

Ромската махала в града умира от ужас, защото според слуховете Пелов е готвил атентат, като е искал да заличи съвсем квартала. Затова били и намерени боеприпаси. Още в деня на стрелбата се достигна до напрежение в Ботевград. Неизвестността събра десетки роми пред полицейските ленти. Те казаха, че искали лично да се уверят, че убитият е Пелов, за да „спят спокойно”.

„Много хора застреля той от махалата”, казаха местните. За да не се стигне до размирици, се намеси жандармерията и разпръсна тълпата.

Предисторията:
Пелов е сочен за един от най-известните рецидивисти в Северозападна България. Той трябваше да лежи общо 32 г. за дързък въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличания, сред които и на дете, и стрелба по четирима полицаи. Той е заподозрян и за двойно убийство. Престъпленията му обаче не успяха да го задържат зад решетките, след като преди 2 месеца ( 3 април) той бяга от затвора. Заедно с друг престъпник – Радослав Колев, който е тикнат на топло за 26 години заради убийство на хомосексуалист, успяват да преодолеят охраната на затвора и да изчезнат в неизвестна посока.
Малко повече от месец нямаше информация къде се намират двамата бегълци. Тогава на 17 май става ясно, че Владимир Пелов е написал писмо до президента, омбудсмана и няколко национални медии. В осем страници той описва мотивите си да избяга от затвора. Твърди, че е осъден несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда и това го е предизвикало да избяга. Той не за първи път пише до медии. Преди няколко години в редакцията на „Ботевградски вести” се получава текст, подписан от него, в който се твърди, че Пелов е бил задържан без вина за убийството на двамата братя Цветан и Марко Петрови в Ботевград.
Последваха нови седмици, в които нямаше ни вест, ни кост от двамата бегълци. Появиха се различни версии какво се е случило с тях. От това, че са в чужбина, до това, че единият е убил другия.

Полицията тръгна по горещи следи, че Владимир Пелов се укрива в Ботевград още на 2 юни. Тогава маскирани полицаи заградиха и атакуваха изоставена сграда на болница по сигнал, че Пелов се намира там, но той така и не бе открит.

Стрелбата
Развръзката идва в нощта на 5 юни. Между Владимир Пелов и 39-годишния криминално проявен Марио Панчев с прякор Големия избухва престрелка. Пелов е убит на място, а Панчев – тежко ранен. От МВР първоначално не заявяват със сигурност, че гръмнатият е Пелов, тъй като след изстрелите той е паднал по очи, а освен това е бил с променена външност и дегизиран с шапка и качулка.

Няколко часа по-късно пъзелът започва да се нарежда. На брифинг на МВР става ясно, че основната версия, по-която работят разследващите, е неуредени финансови взаимоотношения, тъй като двамата са имали бизнес в миналото. Макар че според местни хора истината е друга. Панчев е сочен за основен виновник за ареста на Пелов. Двамата първоначално били приятели, но отношенията им се развалили в края на 90-те години на миналия век. Тогава Марио издал на полицията Владимир за обир на чейнджбюро в Пловдив.

Освен това бивш съкилийник на Пелов от затвора хвърля нова светлина върху конфликта.
„Марио Панчев и още един са дали показания срещу Владо и са го набедили за убийството на двамата ромски братя, които през 2016 г. бяха застреляни на паркинг пред казино в Ботевград“, твърди затворникът. Според него Пелов е обмислял нападението още докато бил в затвора. Знаел къде и кога ходи набелязаният за жертва. Преди да стреля, Панчев пиел кафе на метри от мястото, където го застигат куршумите.

В Ботевград било обществена тайна, че Панчев е информатор на полицията. От МВР отрекоха той да е работил за тях.

„Нападението не е на криминалния контингент, който бере душа ( бел. ред. – Панчев, който по-късно почина), а обратно – от Пелов към този човек. Намерил е най-удобното място – едно дере, което е облагородено във вид на алея, но е в такава част, че може да се придвижи незабелязано и да издебне жертвата“, обясни главният секретар на МВР Младен Маринов.

На местопрестъплението на бул. “3 март” в Ботевград са намерени три пистолета – “Валтер”, “Макаров” и ТТ – един на тревната площ, един до трупа и един в чантичка на кръста на Пелов. Разследващите проверяваха дали единият пистолет не е същият, с който е стреляно по надзирателите при бягството на Пелов и Колев от затвора.

Скривалищата
Разследването за разстрела на Пелов продължи в блок на бул. „България” в Ботевград. Там са се крили Пелов и Колев след бягството от затвора. В жилището живеела съпругата на най-добрия приятел на Пелов – Мико Петков.

40-годишната Весела обитавала апартамента с двете си деца, след като Мико, който преди години бил задържан за двойно убийство в ботевградското село Рогозен, се обесил в затвора. Според мълвата, когато е бил на свобода, Пелов помагал на вдовицата с две деца с пари. Появи се и версия, че жената на Мико и Пелов са имали някога любовна връзка. Колев и Пелов са отишли в апартамента около 25-26 април и са останали допреди около десетина дни. След това са напуснали жилището и в деня на стрелбата се е върнал само Пелов.

Жената, която ги е укривала, казала, че е мълчала, защото се страхувала от двамата да не направят нещо лошо на децата ѝ. Рецидивистите дошли само с една раница на гърба си, в която имало граната и тротилови пресовки. Имали ключове и излизали вечер, колко често не е ясно.

Собственичката на апартамента не видяла да носят телефони в себе си. Не знаела и дали са ползвали личния й компютър, когато не била вкъщи. В началото на юни Пелов се прибрал сам, без другия затворник. Оттогава Колев е в неизвестност.
Не е ясно с точност къде са били Пелов и Колев от деня на бягството от затвора, 3 април, до 25-26 април, когато са се скрили в апартамента в Ботевград.