3 незаменими помощници при камъни в бъбреците и 6 строго забранени храни

Камъните в бъбреците и уретерите са едно от най-често срещаните урологични заболявания – засягат около 15% от мъжете и 10% от жените и оставени без лечение могат да доведат до сериозно увреждане на бъбречната функция.

Ако изпитвате силна болка в долната част на гърба, понякога сравнима доста интензивна може да се касае за такъв проблем. За да сте сигурни, трябва да се консултирате с лекар специалист.

Но най-добре е преди да попаднете в това състояние, да се опитате да го предотвратите. Има различни лечебни билки за лечение при камъни в бъбреците.

При болни бъбреци избягвайте калиеви храни

Бъбречните камъни се разделят в няколко видове и според тях е различно и лечението.

Например оксалатните камъни изискват прием на храна с ниско съдържание на калций и оксалова киселина, докато за фосфатни камъни: трябва да избягвате консумацията на калций и оксалова киселина.
При уратни камъни е необходимо да се избягват храни, богати на пурини.

Но има и някои строго забранени продукти, ако имате предразположеност към образуване на камъни в бъбреците:

-мляко и млечни продукти
-захар
-захароза
-червено месо и месни субпродукти
-морска храна
-рафинирано брашно

Като заместите на тези храни може да използвате зеленчукови напитки, риба, естествени подсладители или пълнозърнесто брашно.

Бъбречните камъни се образуват, когато в тялото има повишена киселинност. Поради тази причина трябва да консумирате алкални храни, което ще помогне да се балансира нивото на рН и да се елиминират камъните (или да се предотврати появата им).

Много добър ефект имат зелените сокове:

Зелени зеленчуци (целина, рукола, листа от ряпа, листа от цвекло и др.)
Ябълка
Краставица
Джинджифил
Лимон

Магнезиевите соли са отлични за профилактика и лечение на камъни в бъбреците, защото предотвратяват тяхната кристализация (втвърдяване) и отново намаляват нивото на киселинност.

В допълнение, магнезият е минерал, който в нашето тяло трябва да изпълнява много жизненоважни функции, така че можете спокойно да го приемате като добавка (по-добре като магнезиев цитрат).

Витамин С е друго „лекарство“, което предотвратява втвърдяването на камъните и помага за тяхното постепенно отделяне от тялото. Може да се консумира и на таблетки или от храни.

Храни с най-високо съдържание на витамин С:

ацерола
шипка
цитрусови плодове
магданоз
киви