Винаги поръсвам почвата с 1 чаена лъжичка преди поливане. Бенджаминът направо полудя – наложи се да го режа посред зима!

Цветята – безспорно са  най-красивата естествена украса на нашата планета.

Вероятно затова хората започнали да ги отглеждат не само в парковете си, но и вкъщи.

Винаги е впечатляващо да видим каскада от прекрасни цветове, извиращи от нечий прозорец, или просто пъстра смесица от цветя на перваза.

стайни растения

Много представители на закритата флора украсяват интериора, пречистват въздуха, абсорбират вредни примеси, отделят етерични масла и фитонциди. Здравословни, красиви и буйни, цъфтящите растения трудно могат да растат без естествено торене.

Кога е необходимо да се подхранват?

Необходимостта от подхранване на стайните растения се дължи главно на малката площ, която заема почвата в саксията, т.к. тя е тяхната основна храна. Дори ако неотдавна сте пресадили домашния си цветен любимец в по-просторна саксия, след няколко месеца ще се нуждаете от допълнително торене. Изключение са растенията в периода им на почивка: тогава те не се нуждаят от допълнително хранене за известно време.

 

растения торене

Сигналите, от които се нуждаете, за да вземете незабавни мерки, са: бавен растеж, слаби удължени стъбла, увиснали листа, нежелание да цъфтят. До такова състояние на растението е по-добре да не се стига изобщо.

И така – какъв вид естествен тор е най-добър за целта? Естествени торове за стайни растения Утайка от изпито кафе и чай Следващия път, след като изпиете чаша ароматна напитка, не хвърляйте утайката от кафето, а я разбъркайте с почвата в саксията. Благодарение на тази техника почвата ще стане по-рохкава и лека, киселинността на почвата ще се увеличи, в нея ще има повече кислород. Ако засадите домати, не забравяйте да добавите гъстата утайка от кафе в почвата – те я обожават.

За подхранване можете да използвате и ароматен чай. Изпитото пакетче чай прави почвата в саксията лека и ефирна. Но в същото време привлича мравки и мухи.

подхранване с кафе

Захар Преди поливане равномерно покрийте повърхността на почвата с 1 чаена лъжичка захар. Или разтворете 2 чаени лъжици захар в чаша вода. Подобно  сладко подхранване на домашните цветя  може да се извършва не по-често от веднъж седмично.

Захарният тор влияе отлично на всички видове фикуси. Захарта е хранителна среда за гниене, бактерии и мухъл, така че трябва да се въздържате от използването на този метод твърде често.

захар за цветята

Обелки от лук Любимият ни лук може да се използва успешно не само в готвенето . Обелките му, както се оказа, са много ефективна тор за растенията. Освен това инфузията от луковиците включва вещество, което разрушава патогенната микрофлора.

Отвара от люспите на лука помага за борба с акари, трипс и листни въшки. За да я приготвите, трябва да вземете 1 литър сухи обелки от лук и 2 литра топла вода. Тази смес се вари, покрита с капак, и се оставя в покой в продължение на 2 дни. След това инфузията се прецежда и е готова за употреба.обвивки от лук за торене

Мая От маята можете да подготвите отлично стимулиращо растежа средство за торене на растенията. Дрождите съдържат много витамини от вида B, микроелементи и хранителни вещества, имат благоприятен ефект върху растежа на растенията, допринасят за клетъчното делене.

След попадането на дрождите в почвата, активността на микроорганизмите се увеличава и започва отделянето на въглероден диоксид. Най-лесният начин за приготвяне на тор от мая е да разтворите стандартна порция мая в 5 литра топла вода. Използвайте получения разтвор по предназначение, докато не е изстинал. Маята е много обичана от мушкатата и петуниите.

мая за цветята

Черупки от яйца Почти всеки ден ги хвърляме в боклука, но може да се превърнат в ценен тор. Яйчната черупка е богата на калций, а той неутрализира киселинността. Ето защо, при прилагане на минерални торове, които повишават киселинността на почвата, се добавят черупки за неутрализация.

Обвивката на суровите яйца се измива добре, подсушава се и се смила, след което се добавя към почвата. Яйчната обвивка се разлага бавно, така че трябва да се добавя много пестеливо. А смилането трябва да е възможно най-старателно.

черупки от яйца за тор

Бананови кори Всичко е много просто: в кората на банана има много калий, калций и фосфор, а те са точно това, от което се нуждаят растенията! Когато всички тези елементи се разграждат в почвата, те перфектно подхранват растенията, стимулирайки бърз растеж и цъфтеж.

торене с банани

 

За приготвянето на горния тор кората на банана може да бъде изсушена, запечена, нарязана или накисната във вода. Торът от него е много по-екологичен и по-естествен от закупения. Такъв тор е много любим на розите.

банани

Пепел Пепелта съдържа калий, фосфор, магнезий, калций, желязо, цинк и дори сяра. Тъй като калият и фосфорът са в лесно достъпна форма за растенията, това прави пепелта един от най-добрите торове за цветя. Трябва да се отбележи, че тук говорим само за пепелта, получена от изгарянето на растителни останки.

Пепелта от твърда дървесина е по-добра  от пепелта на иглолистни. А най-голямото съдържание на минерални хранителни вещества е в пепелта от тревисти и зърнени растения. Пепелта подхранва и окислява почвата, създава благоприятни условия за живота на почвените микроорганизми, особено азот-фиксиращите бактерии.

За да приготвите пепелния разтвор, вземете около 100-150 грама пепел на кофа вода. Можете да оставите тази смес за няколко дни. При използването на разтвора е необходимо постоянно да се разбърква, за да се даде на растенията неразтворимата утайка, съдържаща фосфор.

пепел за тор

Инфузия от портокалови корички За да си приготвите тор от цитрусови плодове, кората им трябва да се нареже, след което се пълни до около една трета в еднолитровр буркан и се залива с вряща вода.

Оставете цитрусовия тор да престои така през целия ден, извадете кората и можете да напоите цветята. Пръскането с разтвор от портокалови кори също е превенция за появата на акари.

цитрусов тор

Аквариумна вода Тя съдържа голям брой вещества, които стимулират растежа на растенията, много е мек, с неутрално рН. Но се препоръчва да се използва за торене само през пролетта или началото на лятото – когато растенията започват активно да пускат листа и издънки.

торене с аквариумна вода

Сега знаете, че  торенето на цветя  с лекота ще реши много проблеми с домашните растения. Така цветните ви приятели ще ви радват с красота и аромат през цялата година!