Арестуваха един от най-високопоставените бизнесмени! Щракнаха белезниците

Изпълнителният директор на германския автомобилен производител „Ауди“ Руперт Щадлер е бил арестуван във връзка с разследването по аферата „Дизелгейт“, съобщават германските медии.

Прокурори разследват „Ауди“ за продажбата на дизелови коли в САЩ и Европа, съдържащи софтуер за измама на властите, контролиращи емисиите, изхвърляни от автомобилите.

Руперт Щадлер е бил задържан по обвинение в измама, уточниха от прокуратурата в Мюнхен. Германският автомобилен производител и компания майка на „Ауди“ – „Фолксваген“, потвърди за ареста.

Щадлер беше разследван за злоупотреби в скандала за измамите с емисиите във „Фолксваген“.

„Заповедта за арест се основава на укриването на доказателства“, изтъкнаха от прокуратурата в Мюнхен. Щадлер отрича каквото и да е участие.

„Ауди“ са обвинени, че са продали най-малко 210 хил. дизелови автомобила в САЩ и Европа, оборудвани с измамнически софтуер, започвайки от 2009 г. Луксозният автомобилен производител също така е разследван за твърдения за измама и незаконно рекламиране на продукта.

Прокуратурата в Мюнхен обяви на 13 юни, че изпълнителният директор на „Ауди“ вече е част от разследването ѝ и извърши обиск в дома му. Щадлер е част от „Фолксваген-Ауди“ от 1994 г., а заема висшето мениджърско място в „Ауди“ от 2007 г. насам, две години преди предполагаемите измами с емисиите.