Собственикът на “Джиро трейд“ – главатар на банда за производство на фалшиви пари

34 000 фалшиви монети с номинал 2 паунда са били открити при обиска в дома на алкохолния бос Тодор Неделчев, съсобственик в алкохолната фабрика „Джиро Трейд“ . Акцията на ГД БОП, за която TrafficNews.bg писа, бе проведена в сряда, 13 юни, в Първенец.

Неделчев е бил водач на престъпната група, която се занимава с производството и пласирането на ментетата, съобщи днес на брифинг шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Неделчев е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор.

Бандата е била наблюдавана още от края на миналата година, а е действала от есента на 2017-та. Претърсени са били 4 адреса и 3 автомобила, като в дома на Неделчев , в една от пристройките са намерени 5 000 фалшиви монети, а в автомобил, паркиран в двора, над 29 000 бройки.

В селскостопанска постройка разследващите са намерили 5 машини за производство на фалшивите монети. Намерени са и заготовки за производство на монети с номинал на 2 евро. Произведените фалшиви британски монети били с изключително високо качество, което било потвърдено и от експерт на БНБ. „Пловдив е известен със своите фалшификатори“, каза шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

 

Монетите се продавали на стойност 40% от номинала. Приложението им било главно в автомати за кафе, сандвичи, цигари. Разбиването на групата станало при договаряне на сделка за покупката на голямо количество на тези монети. Сделката е била със софиянец. Другите двама членове на бандата са на свобода срещу 5 000 лв. гаранция, а четвъртият е турски гражданин. Той бил майстор, но при акцията не бил открит и е обявен за издирване.

Припомняме, че към днешна дата срещу бизнесмена Тодор Неделчев се води дело за катастрофа с причинена смърт. Той е обвинен за това,че на 13 юни миналата година блъсна и уби колоездач пред „Морадо“.

Неделчев е един от собствениците на винзавод „Джиро Трейд“. Преди фаталния инцидент подсъдимият  има зад гърба си над 30 наказания за нарушения на пътя – фишове и наказателни постановления. Голяма част от тях са за превишена скорост.

След трагичния инцидент бизнесменът бе освободен от ареста срещу 10 хиляди лева гаранция.

Преди няколко години той влезе в криминалните хроники, след като бе разкрит като поръчител на серия палежи в Родопската яка,съобщава trafficnews.bg.

През 2012 година бизнесменът бе осъден на 5 години затвор, но вече е изтърпял наказанието си. В продължение на две години в Първенец и околните села бяха подпалени автомобили, частни вили, къщи , стопански постройки. Те са разкрити, когато полицията установява, че  всички те по някакъв начин са свързани със собственика на алкохолната фабрика в  Първенец  Тодор Неделчев.

Ефективната присъда бе произнесена от състав на Пловдивски окръжен съд. Наказани са още двама души, които са изпълнявали палежите, поръчвани от алкохолния бос. Георги Кунчев (25 г.) и 36-годишният Димитър Зебеков получиха по 4,5 г. затвор.

Снимки- trafficnews.bg