Орехи и билки помагат при диабет

Докато човек диша, не е късно да промени начина си на живот! В това е уверен световноизвестният гуру на здравословния начин на живот проф. Иван Неумивайкин, който напусна този свят на 22 април тази година. Вицепрезидент на Руската асоциация по народна медицина, действителен член на Руската академия по естествени науки и на Международната академия по информатизация.

Той никога не е противопоставял официалната на народната медицина, просто е гледал по-надалече и по-дълбоко, като с усмивка винаги е казвал: “Болести няма!” Всичките си сили и воля е отдал в търсене на оптимални и простички средства и методи за предотвратяване на заболяванията, възстановявайки и възвръщайки здравето. Въпреки че през последните години от живота си ученият е ослепял, той до последно се е трудил за общественото здравеопазване.

Днес ще припомним неговите безценни съвети за това как се лекува диабетът с натурални средства. Това е възможно преди всичко с очистване на червата, черния дроб и едновременно с това на задстомашната жлеза. Разбира се, и спазване на правила за хранене.

Надежден метод за очистване на задстомашната жлеза:  

• Смелете на машинката за месо 1 кг корени от магданоз, залейте с 3 литра прясно мляко от село и сложете тази смес да ври в 5-6-литрова емайлирана тенджера, докато стане на кашица. Трябва да ври около час-час и половина. Яжте от тази каша, докато я изядете, не приемайте друга храна, само много леко подсолена вода. Този метод е подходящ и за изчистване на ставите. Можете да пиете минерална вода.

Иван Неумивайкин

Полезни рецепти:

Земна ябълка. Много успешно се справя с хипертонията, намалява нивото на захар в кръвта, спомага за отделянето на шлаките от организма. Можете да я използвате и в салатите, тъй като нормализира работата на чревния тракт и помага при жлъчно-каменна и бъбречно-каменна болест.

• Сложете в 1 литър вода 1-2 сурови грудки и оставете сместа да ври 10-15 минути. Ако са сушени грудките, трябва да врят до 1 час. Пие се като компот – до 1 литър на ден през ден. Можете да запечете грудките, да ги смелите и да си ги приготвяте като кафе.

Змийско мляко. Препоръчва се при диабет като средство, подобряващо работата на мускулите, особено на гладката мускулатура, нормализира функцията на задстомашната жлеза и в частност нейния инсуларен апарат, т.е. изработката на инсулин.

• Смесете 3 супени лъжици от билката змийско мляко, 5 супени лъжици листа от черна боровинка, 6 супени лъжици бобени шушулки, след като бобът е узрял и 6 супени лъжици корени от репей. Залейте 4 супени лъжици от сместа с 800 мл гореща вода и сложете да ври 10 минути, след това сместа изстива 2 часа, прецежда се, изцежда се и се приема през деня по 50 мл преди ядене. Можете да давате и на децата – по 30 мл.

Репей. Освен че оказва противовъзпалително, очистващо кръвта и диуретично действие, той нормализира и обменните процеси, в т.ч. функцията на задстомашната жлеза. Настойките и отварите от репей се приемат дълго време, за да се получи ефект, който едновременно се отразява и на опорно-двигателния апарат, на черния дроб и бъбреците. Помага и при атеросклероза.

• Сложете 20 г корени от репей в гореща вода и оставете сместа да ври 10 минути, след което престоява 1 час и се пие по четвърт чаша преди ядене, а част от отварата се използва за компреси на ставите.

Оман. Коренът на това растение съдържа до 40% инулин, D-фруктоза и едно от най-активните лечебни средства при захарен диабет. Нормализира функцията на задстомашната жлеза и в частност бета-клетките, като едновременно с това намалява затлъстяването, което както знаем, съпътства захарния диабет. Освен всичко друго оманът е отлично средство против склероза, тонизира и успокоява организма. Приема се не повече от 1 грам корени на чаша вода във вид на чай, най-добре преди сън.

Дафинов лист. Смелете 15 дафинови листа и ги залейте с 3 чаши гореща вода, след което оставете за 3 часа в термоса. Ако нивото ви на захар е до 12 единици, пийте по 100 мл 30-40 минути преди ядене, 3 пъти на ден. Ако нивото на захар е по-високо, пийте по 200 мл в продължение на 2-3 месеца. След това направете прекъсване за 1 месец.

Черна боровинка, синя боровинка, червена едноплодна боровинка, червена боровинка със ситни кисели плодчета – всички те понижават нивото на захар в кръвта. Може да се използват както плодчетата, така и листата.

• Шепа листа от един или няколко разновидности на боровинката се слагат в 1 литър вряла вода, сместа ври 3 минути, сваля се от огъня, прецежда се, изцежда се и се пие по половин чаша 3 пъти на ден преди ядене.

Кора от трепетлика подобрява функцията на пикочно-половата система и задстомашната жледа като понижава съдържанието на захар в кръвта и оказва общотонизиращо действие.

• Сложете в литър и половина гореща вода 8-10 парчета кора с дължина 3-4 см. Оставете сместа да престои 8-10 часа и пийте по една глътка преди ядене, както и вечер преди сън.

Листа от горска ягода – леко противодиабетично средство. Освен че понижава нивото на захар, оказва и диуретичен ефект, спомага за изкарването на солите от организма, понижава кръвното налягане, нормализира сърдечния ритъм при инфаркти и е средство за профилактика на подагра, както и за профилактика на образуване на камъни в бъбреците.

• Наберете си здрави зелени листа, разположете ги върху вестник и ги оставете да поизсъхнат на сянка. След това ги стрийте и ги сложете в стъклен буркан с плътна капачка. Залейте 1-2 супени лъжици с чаша гореща вода, оставете на бавен огън за 20 минути, след което прецедете, изцедете и пийте на малки глътчици.

Листа от черна боровинка. Много полезно средство при редица заболявания, в т.ч. и при диабет.

• Сложете една супена лъжица листа в чаша гореща вода. Оставете сместа да ври 10 минути, след което престоява 2 часа и се приема по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден преди ядене.

• Смесете 10 г листа от черна боровинка, по 20 г корени от репей и коприва, по 10 г корени от глухарче и ленено семе. Сложете 1 супена лъжица от тази смес в чаша вода, оставете да ври 10 минути, охладете, прецедете и приемайте по 1 чаша 3 пъти на ден преди ядене.

Ароматна кализия. Няма орган, на който това чудесно растение да не оказва някакво положително въздействие. То нормализира киселинно-алкалния баланс, изкарва шлаките и нормализира работата на целия стомашно-чревен тракт. Помага за заздравяване на рани.

• При захарен диабет вземете лист с дължина не по-малко от 20 см, смелете го, сложете го в буркан и го залейте с 1 литър гореща вода. Оставете за през нощта и на другия ден приемайте по 50 мл 3 пъти на ден 40 минути преди ядене.

Син йод. Нормализира нивото на захар в кръвта, както при болните от диабет 2 тип, така и при тези с диабет 1 тип.

• Сложете 150 мл вода да заври и добавете в нея 50 мл студена вода с разредено в нея 1 чаена лъжичка нишесте. Варете до сгъстяване, след което изстудете до 50 градуса С. Отделно в топла вода разредете 1 чаена лъжичка 5-процентен разтвор на йод и като разбърквате внимателно, излейте в предишната смес. Синият йод е готов, държи се в хладилника. Използва се 5 дни, докато е с тъмносиня окраска. Приемайте по 2-3 чаени лъжички 3 пъти на ден преди ядене. 5 дни се приема, 5 дни се почива.

Орехите са мощно средство за подхранване на задстомашната жлеза.

• Залейте с чаша гореща вода преградките от 15-20 ореха и оставете сместа да ври 10 минути. Разделете дозата на три части и я изпийте през деня.

Внимание!

Без активни физически упражнения, особено насочени за укрепване на коремните мускули, на мускулите на гърба и краката, диабетът няма да се излекува. Проф. Неумивайкин предлага един, според него, много ефикасен метод за физически упражнения. Той твърди, че с помощта на приклякания можете да се избавите от всякакви заболявания и дори да се откажете от хапчетата.