Дъждовете и бурите са завръщат, температурите падат рязко

Бурите и дъждовете се завръщат след кратка почивка през последните дни. За днес е обявен жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури в 5 области в Северозападна България.  Обяд и следобед ни очаква горещо време, като температурите в Пловдив ще достигнат до 32 градуса. Привечер обаче се очакват гръмотевични бури и дъждове, които ще донесат прохлада. През уикенда максималните температури ще достигат до 25 градуса.

Ето и детайлна прогноза за утре от НИМХ на БАН

тмосферното наляганe през деня ще се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца, а вечерта ще започне да се повишава.

През нощта и в сутрешните часове ще има разкъсана облачност, на места намаляваща до незначителна. Утре около обяд, под влиянието на добре изразен студен атмосферен фронт, отначало в северозападната половина от страната, а привечер и през нощта и в източните райони ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. В отделни райони, главно от Северозападна България и Предбалкана, валежите ще са интензивни и значителни по количество. Очакват се градушки. Температурите ще са все още високи – максималните ще са от около 27° в северозападните, до около 33-34° в югоизточните райони. До вечерта вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне чувствително захлаждане.

Над планините сутринта ще има и слънчеви часовe, но около обяд първо в масивите в Западна България, а по-късно през деня и в останалите планински райони, ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, в отделни райони значителни. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Температурите през деня ще са все още високи и максималната на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра – около 13°.