Конфискуват имоти на избягали престъпници

Нови по-строги правила за конфискуване на незаконно придобито имущество ще влязат в сила в страните от Европейския съюз. Промените предвиждат да може да се конфискуват имоти и пари на укрили се от правосъдието престъпници.

Значително ще бъде улеснено и конфискуването на имоти на престъпници, които се намират в друга страна-членка на ЕС, т.е. апартаменти и вили на българи в държави като Испания, Гърция и Франция, пише Труд. Вчера временното политическо споразумение, постигнато от Европейския парламент и Съвета относно предложението на Европейската комисия за нови правила за замразяването и конфискацията на активи през границите, беше потвърдено от държавите-членки, съобщиха официално от Европейската комисия. Предложението беше прието като част от мерките на ЕС за засилване на борбата срещу финансирането на тероризма.

Новата директива на ЕС разширява обхватът на имуществото, което страните от ЕС ще може да конфискуват по дело, започнало в друга страна членка. Промените предвиждат страните от ЕС по искане на друга държава членка да може да конфискуват активи, които не са преки приходи от престъпление, както и активи, които принадлежат на трето лице. Освен това ще може да се конфискува имущество дори, ако все още няма осъждане, например ако заподозреният е избягал, се посочва в мотивите на Европейската комисия.

„В момента 99% от приходите от престъпления остават в ръцете на престъпници и терористи. Настоящото законодателство на ЕС относно взаимното признаване на заповеди за конфискация или замразяване на активи зад граница е остаряло и е предразположено към вратички. Държавите-членки трябва да си сътрудничат по-добре и много по-бързо. Нашият нов набор от правила ще се прилага пряко в държавите-членки със стандартни документи, ясни срокове и по-добра комуникация между националните органи“, заяви Вера Йоурова, еврокомисар по въпросите на правосъдието.