Трюфел мафията преби с тръби и бухалки красивите гъбарки Мария и Дарина! Борбата е за територии и стотици левове (СНИМКИ)

Истинска война бушува у нас по гори и паланки заради безценните трюфели. Побоищата над гъбари и кучета издирвачи са повсеместни, а хората плахо чакат кога ще падне първият труп. Причината за насилието е цената на трюфелите, която е около 100 лева килото, а прекупвачи вземат по 4000 евро от ресторантьори в Западна Европа, пише в.“Телеграф“.

Съобщихме че, две жени са били пребити до посиняване от банда мъжкари, пазещи трюфелното поле в горите край Генерал Тошево. По случая има депозирана жалба в ОДМВР-Шумен, а двете пострадали – Мария Колева и Дарина Маринова, са били разпитани от полицията.

Инцидентът е станал на 28 май сутринта, а след ден в същата гора са били пребити и момчета от Шумен, които също търсели трюфели в района на с.Василево. Мария живее от 15 г. в Гърция, през май си дошла за малко и решили с неината приятелка Дарина, която имала с мъжа си обучено куче, да излязат на излет за трюфели.

„Пристигнахме с колата ми сутринта. Както си бяхме в гората, вдигнах поглед и видях срещу нас група от над 10 мъже, тичащи срещу нас с тръби и бухалки. Започнаха да ни бият“, разказа тя. Накарая заплашили да убият и кучето, но все  пак го пуснали невредимо. Мария е с лека телесна повреда, а Дарина със средна.

Местни от с. Василево са потресени и предполагат, че двете дами не са имали разрешително да берат трюфели. През последните дни полицаи са обсадили находащата край селото и проверяват всеки берач на ценната гъба. Вероятно издирват побойниците по описание на жените.

Смята се, че биячите не са местни. 36 лева струва издаването на разрешително за физическо лице, 360 – за фирми. От горското в Генерал Тошево до момента са издали 118 разрешителни. Три са находищата край селото и в тях може да се намери основно черен трюфел.

Има война за трюфели, признават от прокуратурата в Добрич. Берачите се сдружават и правят номера на останалите. Слагат на пътя шипове и пукат гуми. Така хората не могат да се доберат до находищата. В Добрич вече има разбит пункт за събиране на трюфели.

Жертва във войната за трюфели стават и кучета. Две вече са убити в Хасковско, защото са били в чужда територия.