Димящ самолет приземи британци на летище София, но драмата им започна след това… (СНИМКИ)

За страхотно премеждие на 200 туристи в България съобщава изданието Eastern Daily Press (EDP). Британците кацнали у нас извънредно на път от Кипър за английския град Норич.

Според EDP закъснението и липсата на комуникация съсипало две сватби, меден месец и годеж на двойка на път за дома им в Норич.

27-годишният Джак Уийвър и съпругата му Ели били на борда на самолета в четвъртък вечерта, когато усетили миризма от дим.

„Беше минал час от началото на полета, когато усетихме пушека, миризма на изгоряло, за което съобщихме на екипажа“, разказва мъжът и допълва: „Те направиха абсолютно всичко, което трябваше и отклониха полета към София, но оттук нататък всичко започна да се проваля“.

Екипажът им казал да слязат от самолета на софийското летище, за да се чувстват „по-удобно“, но били оставени в зала с метални седалки и бетонна настилка за 6-7 часа.

От туроператора не има съобщили нищо, а ги оставили на трима души – персонал на летището.

По думите на Джак Уийвър те им избирали трескаво хотели, но не казали нищо за това, докато хората не започнали да излизат.

Сред пътниците имало сватбена група от 19 души и 6 деца. Те били разпределени в различни хотели, но се оплаквали от липса на мляко и пелени.

„Честно казано беше доста зле“, казва мъжът и продължава: „Никой не очаква чудеса, но ние сме в страна, в която не сме планирали да бъдем и никой от нас нямаше българска валута.“

На семейство Уийвър било заявено, че могат да използват евро, макар че не са в Еврозоната, което обаче довело до ужасен сблъсък с таксиметровия шофьор, който ги закарал до хотела.

„Той поиска пет евро бакшиш“, разказва Джак Уийвър и уточнява: „Ние едва събрахме три евро, при което той ни заплаши, че ще изхвърли багажа ни от таксито. Изхвърли монетите на пътя и изхвърча със свистене на гумите. Съпругата ми си изплака очите и каза, че никога не е била по-изплашена. Беше доста стресиращо.“

Впоследствие им било наредено да напуснат хотела при „пороен дъжд и гръмотевици“ и без пари, за да се отправят към летището.

По-нататък в публикацията се разказва за оженилите се на 13 юни в Кипър Дани и Ребека Гаулър.

Мъжът се оплаква, че са били оставени в ситуация на голяма несигурност и се чувствали изоставени. Възрастни хора били без медикаменти, а децата без пелени.

29-годишната Никола Чадуик разказва как групата им от 19 човека е била разделена, имало проблеми с едно от децата, което е на десет месеца.

Според нея на хората, които били сами, им бил осигурен хотел с предимство, а  децата и възрастните били оставени на терминала с часове.

„Имаше възрастен човек, който беше сам и без телефон – той нямаше нищо. Жена от нашата група му даде телефона си, защото персоналът от летището не  разбра какво им казва той“, разказва още жената.

От изданието са потърсили мнението на компанията превозвач – TUI, с която отново имаше проблем в края на миналия месец с британски туристи, които трябваше да пътуват за България.

„Искаме да се извиним на нашите клиенти от полет TOM5483 от Пафос за Норич на 21 юни 2018 г., който бе отклонен за София (България) миналата нощ поради технически проблем. Всички наши клиенти имаха осигурена храна и бяха настанени за пренощуване в хотел“, заявява говорител на TUI.

От компанията са казали още, че сигурността на пътниците и екипажа е от първостепенна важност. Благодарят за търпението на клиентите си.

От Летище София съобщиха, че действително самолетът от Кипър е кацнал на аеропорта, което е станало на 21 юни в 19,32 ч. Пътниците са пренощували в българската столица и са успели да отлетят за Норич със самолет на „TUI airways” едва на другия ден – 22 юни, в 18,44 ч.

Снимки на пътниците, претърпяли неочакваното премеждие:

Източник и снимки: Флагман.бг