Магическа вода в Гигинския манастир лекува очите

От незапомнени времена водата е известна и със своите лечебни свойства. В наши дни тя все още се използва от хората като цяр за различни физически и психически мъки. Едни залагат на минералните извори, за да лекуват телата си от болести, а други се доверяват на светени кладенчета, които да им помогнат за чудо.

На територията на България има много храмове с аязмо и лековита вода. Водата там е осветена и лековита, затова можете да лекувате  болни бъбреци, очи и други болести.

Възстановеният Гигински манастир придоби славата на докоснато от Бога място. Той е известен още като Черногорски манастир и носи името на лечителите Козма и Дамян Асийски. Двамата братя чудотворци изучили целебните свойства на билките и се прочули като целители. В житието им са описани способностите им да лекуват слепота, куцота, рани по тялото. Затова българите ги наричат “светите врачове” или “врачи”. Може би неслучайно днес манастирът край пернишкото село Гигинци носи именно тяхното име.

Лековитата вода там помага на хора с намалено зрение да свалят до 2 диоптъра. Това разказват монаси от Гигинския манастир, където се намира чудотворното аязмо. Десетки вече са получили облекчение на болките си, след като са се измили с бликащата от него вода. Тя помага особено при проблеми с очите, твърдят миряните. Отец Никанор, който движи делата в манастира, не обича да си приписва заслуги за случилите се наскоро чудеса тук, тъй като според него те са факт единствено заради вярата и молитвите на хората, отправени към Бог.


В Черногорския манастир край село Гигинци (Пернишко) се стичат стотици богомолци

“За да има изцеление с такава вода, са необходими две условия: молитва с вяра и божия промисъл. Ако Бог е решил друго, а не това, за което му се молиш, колкото и да го правиш, няма да стане. Само той знае какво е добро за нас. Лечебната вода на аязмото ни помага за душевни и телесни болки. Хора са получили облекчение и за очни болести, и за рак, и за диабет. Получих наскоро писмо от една жена с артритни проблеми, която ме уверява, че се е излекувала. Друга пък е преодоляла кашлицата си с водата. Водата всеки ползва по различен начин – един си мие очите, друг я пие,” сподели отец Никанор.
“Водата не е като минералната, тя е веществото, чрез което Бог излива благодатта си. Във вода се кръщаваме, прави се освещаване и др. Освен това всички жизнени процеси протичат във вода” припомня отецът.

Лековитата вода в Гигинския манастир извира  от корените на стар дъб в двора на светата обител. Водата лекува очни болести, но тя е полезна и за страдащите от стомашни болести, бъбречни и костни проблеми,  проблеми с жлезите с вътрешна секреция, укрепва имунната система и кръвта, успокоява нервната система. Според записките благодатната жива вода е помогнала на хиляди хора да си върнат здравето. Много миряни, които са идвали тук и заедно с молитвите са пили от извора и са си мили очите с лековитата течност, после чувстват облекчение на болежките си или се избавят от тях, свидетелстват монасите от светата обител и поклонниците.

“Едно младо момче от Перник узнава от свой близък за лековитата вода в манастира. Налива си от нея за вкъщи и много скоро му се налага да я употреби, тъй като едното око на съпругата му получава много сериозно възпаление. Той й прави компрес с вода от аязмото и само за 12 часа възпалението преминава напълно. Самият той казва, че почувствал голямо облекчение на нервната си система при употреба на водата от аязмото.

Величка пък от София страдаше от хронично възпаление на очите, при което почти не е можела да си отвори клепачите. Посещава манастира и си взима вода. При второто посещение състоянието й е значително по-добро, а когато дойде за трети път, бе напълно оздравяла,” категоричен от ползата на лековитата вода е отец Никанор.