Свлачище в Асеновград! Обявиха частично бедствено положение

Частично бедствено положение е обявено в община Асеновград. Причината е активирало се ново свлачище, което се намира непосредствено под Асенова крепост. Земната маса е пропаднала заради обилните валежи, които не спират вече четвърти ден. Дължината на критичния участък е около 20 метра, а свлачището е погълнало почти половината от пътното платно.

Формирало се е своеобразно дере, което е поело огромното количество дъждовна вода. Тя е подкопала асфалта и е предизвикала свличането, обясни пред Дарик инж. Петър Бояджиев, зам.-кмет по строителството в общината. Метални пана и предупредителна лента сигнализират за опасната част на пътя. Мястото е критично, тъй като се намира непосредствено след остър завой преди паметника, затова там дежури полицейска охрана.

Движението на автомобили се извършва само в едната лента, като се спазва пропускателен режим в двете посоки на преминаване.  Забранено е преминаването на тежкотоварни автомобили през участъка, коментира още инж. Бояджиев. Запазва се ограничението за коли над 12 тона, тъй като има опасност пътят да се свлече още повече и изцяло да затвори подхода за крепостта и селата Лясково, Яврово и Добралък.

Пред TrafficNews.bg директорът на Държавно горско стопанство – Асеновград Слави Богутев заяви, че обилните валежи в планинските части, от където преминава реката са причина тя да излезе от коритото си и да залее по-ниските части, от където минава. Той подчерта, че ако не е била изгребана баластрата от острова, който е бил точно срещу дигата край Катуница може би нямаше да се стигне до нейното скъсване

Повече от 20 години коритото на река Чая не е почиствано. Според местни хора от Катуница това е вероятната причина да се стигне до поредната трагедия за земеделските производители, чиито земи се намират извън населеното място. Над 1300 декара са залетите площи и унищожените култури.