Това растение е истинско чудо на природата! Ще забравите завинаги за кашлицата, проблемите с черния дроб и високото кръвно

Черна ряпа: Това е едногодишно или двугодишно зеленчуково растение с кореноплод. То е изключително богато на витамини. Интересно е да се отбележи, че количеството на витамин С в него е много по-голямо,отколкото в ябълките и морковите.

Черната ряпа подсилва имунната система и помага на организма да се пребори с вирусите и бактериите.

Този зеленчук помага и при запек и няма странични ефекти, за разлика от повечето лекарства. Растението съдържа много фибри и вода и това помага за правилното функциониране на червата.

Черната ряпа помага при детоксикацията на черния дроб и прочиства жлъчния мехур. Смята се, че това я прави идеалното природно средство за поддържане работата на храносмилателния тракт. Благодарение на своите антибактериални свойства тя регулира микрофлората в стомаха и червата и помага да се запази необходимото количество добри бактерии. Черната ряпа помага за регулиране на високото кръвно налягане. Това се дължи на високото съдържание на калий.

Черната ряпа се е използвала от край време за лечение на кашлица, простуда и при проблеми с белите дробове. Тя била използвана в супи, под формата на сироп или стрита на прах.

Как да си приготвим сок от черна ряпа

Има една доста популярна рецепта за извличане на сока от черна ряпа чрез пчелен мед или пудра захар. За целта вземете ряпата, отрежете с нож горната част и издълбайте дупка във вътрешността. Напълнете я с мед или пудра захар. След това оставете ряпата на тъмно и хладно място, може и в хладилника, за да се запази за по-дълго време. След няколко часа дупката ще се е напълнила със сок. Приемайте от него по една супена лъжица през няколко часа. Ако медът или пудрата захар са намалели, напълнете отново и ряпата ще продължи да отделя сок.

Бонус рецепти

Черен дроб

Ряпата е чудесно средство за очистване на черния дроб. Предлагаме рецепта, която гарантира ефективно пречистване. За да приготвите лековитата смес се нуждаете от три черни репи и 400 гр мед. Ряпата се измива предварително и без да е обелена се настъргва. Към масата се прибавя медът. Оставя се в хладилника за няколко часа. След това се прецежда. Крайният продукт се прехвърля в тъмно шише. От него се приемат по две лъжици по два или три пъти на ден между отделните хранения.

Прочистване на жлъчката и камъни в нея

Смесете в равни дози сок от лимон, черна ряпа и зехтин. В продължение на един-два месеца се приема от това лекарство по лъжица на гладно.

При високо кръвно

Ряпата е един от най-големите врагове на високото кръвно. Тя балансира нивата на натрий и калий, което е изключително важно за овладяване на кръвното. Достатъчно е на ден да се приемат по няколко лъжици сок от ряпа, за да се справите с хипертонията. Може да опитате и с чай от листата на ряпата./Zdrave.to.