Вижте с колко бъркат вече в джоба на шофьорите за Гражданска отговорност! Задава се и „бонус-малус“

Цените на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ твърдо са над 220 лева, показва справка в пет от най-големите играчи на застрахователния пазар. Има различни правила и отстъпки, но цената пада с незначителни суми, коментират собственици на автомобили.

За масов 10-годишен автомобил среден клас с двигател до 1800 кубика без произшествия в предходен период, водач на средна възраст от около 40 години и застрахователна сума от 10 000 лева задължителната застраховка варира от 230 до 255 лева.

За същия автомобил, застраховка автокаско е от 580 до 670 лева при използване на доверен сервиз. Общо осигуряването на двете застраховки на посочения примерен автомобил е над 800 лева, което прави застрахователни разходи на месец от около 67 лева.

Поскъпването на Гражданска отговорност е реално, твърдят застрахователи, пише дир.бг. Те прогнозират и нов ръст на полицата догодина. Какво ще стане при въвеждането на системата „бонус-малус“ никой не се наема сега да прогнозира. Дали тя ще доведе до намаляване на полиците за дисциплинирани шофьори, не е ясно.

При каско застраховката нещата са малко по-различни. Тук на практика системата „бонус-малус“ действа ако нямате застрахователни събития през годината и сте при същия застраховател. Тогава сумата е с около 20% по-ниска от средната за автомобила.