Топ-4 на напитките, които ще ни осигурят здрав сън и ще ни помогнат да отслабнем

Здравият сън и борбата срещу затлъстяването – понятия на пръв поглед несъвместими: мислите, че не е възможно да успеете успеете да постигнете две заветни цели с помощта на едно-единствено универсалено „лекарство“ .

Експертите предлагат няколко корекции в ежедневните навици, особено преди лягане. Ако пиете една от тези напитки един час преди лягане, ще получите добра почивка и ще гарантирате оптимално функциониране на черния дроб, което е ключово при свалянето на килограми.

1. Гроздов сок за добър сън и регулиране на теглото.

Гроздовият сок е отличен източник на хранителни вещества за тялото ни. Ако всеки ден, преди да си легнете, изпиете чаша сок от черно грозде, ще постигнете следното:
Детоксикация на организма и голям брой антиоксиданти за черен дроб, което ще ви осигури ползотворна почивка. Любопитно е, че гроздовият сок е много лесно и бързо усвоим. Не забравяйте, че полезните свойства на гроздовия сок ще продължат да работят на следващата сутрин: това е естествен диуретик, който също помага за решаване на проблема със запека.

2. Чай от лайка

Вероятно вече сте пили инфузия от лайка, за да успокоите нервите си. Това растение има вековна история в естествената медицина. В цветовете й се съдържа вещество, наречено апигенин. Апигенинът е елемент, който, комбиниран с GABA рецепторите на мозъка, дава резултат, подобен на този на успокоителните.
В допълнение към факта, че лайката действа върху тялото като лек транквилизатор, инфузията му ще повлияе благоприятно на храносмилателния процес. Лайката подобрява усвояването на храната.

Само не забравяйте! Не пийте тези „вечерни“ напитки прекалено горещи. Нека инфузията да е топла. Така ще бъде много по-полезна както за червата, така и за черния дроб.

3. Кефир с мед

Както най-вероятно знаете, един от най-добрите начини да се осигури пълноценна почивка през нощта е да пиете преди сън чаша топло мляко с мед. Като се има предвид обаче, че много хора не усвояват лактозата много добре, кефирът ще бъде добра алтернатива. Продуктите от мляко, богати на полезни бактерии, имат положителен ефект върху чернодробната функция.
Кефирът също улеснява процеса на храносмилане, предотвратява запека и почиства червата по естествен начин. Също интересна характеристика на кефира е способността за облекчаване на стреса. В крайна сметка съдържа триптофан, тази невероятно мощна аминокиселина, която заедно с магнезият допринася за постигането на дълбок и възстановяващ сън. И ако добавите чаена лъжичка мед към вашия кефир, ще се възползвате от „L-триптофан“, друг вид аминокиселина, която е необходима за ползотворния сън.

4. Топла вода с лимон

Експертите многократно са говорили за ползите от лимонова вода за нашето тяло. Добре е да се пие сутрин на празен стомах. Но ако предпочитате друг вариант, след като започнете от днес, можете да го пиете през нощта, преди да си легнете (поне час преди да си легнете). Тази напитка ще ви помогне да изчистите черния дроб от токсини. Тя ще осигури по-алкална среда за организма и това значително ще улесни работата на лимфната и кръвоносната система, които също очистват тялото. Лимонът също подобрява храносмилането, ще се почувствате по-спокойни, без неприятни усещания в стомаха, които понякога ни пречат да имаме добра почивка и добър сън. Освен това, ако имате храна за вечеря, богата на наситени мазнини, водата от лимон ще помогне да се намали натоварването и да се подобрят метаболитните процеси./ Zdrave.to