Алекс Начева втора в Европа, остана на 7 сантиметра от златото

Пловдивската надежда в леката атлетика Александра Начева записа поредния си голям успех. Тя спечели сребърен медал в тройния скок на европейското за юноши и девойки до 18 г. в унгарския град Дьор, като остана само на 7 см от златния медал.

Начева влезе във финала с рекорд на шампионатите от 13.32 метра, след което го коригира на финала с първия си опит от 13.43. Междувременно световната шампионка в седмобоя до 18 години – испанката Мария Висенте излезе напред с 13.84,съобщава trafficnews.bg.

Последваха два фаула на Алекс, като единият бе минимален, а скокът й – много близо до 14-те метра. След това Начева се приземи последователно на 12.85 и на 13.76 метра. Истинската битка между двете обаче се разгоря в последните опити. Алекс излезе напред с 13.88, но испанката успя да направи лично постижение и да триумфира с 13.95.

Така Начева остана със сребро, което също е страхотно постижение. Тя продължава да оглавява световната ранглиста до 18 и до 20 години със скока си от 14 метра, който направи на държавното миналия месец. През 2017 година ученичката в Руската езикова гимназия и възпитаничка на треньорите Ива Пранджева /в първите години/ и Стойко Цонов стана и световна вицешампионка до 18 години.