Д-р Дарина Ангелова: Ракът е победим с растителна храна!

Д-р Дарина Ангелова е завършила медицина в Пловдив. През последните 15 години успешно лекува своите пациенти със здравословно хранене и други естествени средства – двигателен режим, вода, справяне със зависимости и стрес.

Обучавала се е в това направление при свои колеги от световноизвестна калифорнийска клиника. Осем години е диетолог в пловдивската клиника “Медикус Алфа”, след което завежда център “Здраве” в Пловдив. В момента практикува в свой частен кабинет и пътува из страната, за да изнася лекции на тема здравословен начин на живот по системата “Ново начало”.

– Д-р Ангелова, кои са основните причини за възникването на онкологичните заболявания?
– Раковите заболявания са на второ място по смъртност след сърдечносъдовите. Те са част от болестите на цивилизацията и като епидемия заливат нашия свят. За съжаление и в България онкоболните са твърде много. Но има общества и народи на планетата, при които раковите заболявания се срещат изключително рядко. Дори някои изолирани общности изобщо не знаят какво е рак, инсулт, инфаркт. Явно причините за рака са свързани с нашата западна култура на хранене и като цяло с нашия начин на живот, с вътрешната и с външната среда на организма, с нездравословните ни навици. Има и наследственост, но процентно този фактор е много по-нисък в сравнение с останалите. За възникването на онкологичните заболявания са отговорни неправилният начин на хранене, токсичните химически вещества в храната, във водата и навсякъде около нас, алкохолът, тютюнопушенето и стресът.

– Как да профилактираме раковите заболявания чрез хранене?
– Ракът може да бъде победен. За да постигнем това на практика, трябва да поставим акцент върху профилактиката. Известно правило в медицината е, че “грам” профилактика спестява “килограм” лечение. Много по-лесно е да предотвратим едно заболяване, отколкото да го излекуваме, след като вече е възникнало. Наш ценен помощник в профилактиката са храните с растителен произход. Това са основните пет групи храни в “Диетата на третото хилядолетие”: (1) плодовете – сурови и сушени; (2) зеленчуците – пресни и сготвени (основно сварени, задушени, печени, но не пържени); (3) пълнозърнести житни растения – пшеница, лимец, овесени ядки, просо, елда, чия, киноа; (4) бобовите храни – изключително ценни източници на белтъчини, целулоза, витамини от В-групата и на много други минерали, подходящи за лечението и профилактиката на раковите заболявания; (5) суровите ядки – особено бадемите, които алкализират кръвта, и кайсиевите ядки, които доказано имат антиканцерогенен ефект поради съдържащия се в тях витамин В17, който съдейства унищожаването на раковите клетки.

– Разпространено е схващането, че болните от онкологични заболявания не трябва да приемат витамини. Вярно ли е това?
– Вярно е за синтетичните витамини, които се приемат допълнително към храната. Но това не се отнася за витамините, които могат да се получат от пресните плодове и зеленчуци и особено от фрешовете и смутитата. Смутитата са нектари от зеленолистни зеленчуци – спанак, маруля, магданоз, рукола, коприва и др. Към тях може да прибавим също краставица, малко лимон и кисели ябълки, дори понякога малко мед за подслаждане (1 чаена лъжичка). Смутитата са източници на много витамини, минерали, фитохимикали, целулоза и затова се смята, че една чаша смути се равнява на едно кръвопреливане. При соковете, за разлика от смутитата, липсва целулозната част. Но и двете напитки са много полезни за онкоболните. Преди всяко хранене препоръчвам фреш или една чаша смути, които имат мощно лечебно действие Трябва да ги включим в нашето меню и като профилактика на рака.

Важно е също да има баланс между суровата и сготвената храна 

При раково болните да преобладава суровата храна – над 60%.

Храните не бива да се пържат. Трябва да се избягват туршиите и оцетът, който можем да заменим успешно с лимон. Добре е да изключим всички рафинирани храни – особено захарта, която потиска имунната система. Сред рафинираните продукти е бялото брашно, на което 90% от ценните съставки са отстранени при преработката на зърното. Белият ориз също да се избягва. Добре е да използваме храните в техния естествен вид, без допълнителна преработка.

Солта да е в разумни количества. Дневната ни нужда е от половин до грам и половина, а бъбреците може да преработват до 5 грама сол. Установено е, че на практика българите приемат 15 – 20 грама сол, което е десет пъти повече от допустимото. Солта има много неблагоприятни действия върху организма – 1 г сол задържа 200 мг вода, при което се покачва кръвното налягане. Солта съдейства за образуване на отоци, за развитие на атеросклероза, на сърдечна недостатъчност и бъбречни заболявания. Чрез прекомерна употреба на сол много по-бързо се изхвърля калцият от кръвта и съответно от костите, което води до остеопороза. Разбира се, в подходящи количества солта е необходима на организма, но в големи количества може да бъде фактор за развитие на много заболявания, включително онкологични.

– Кои храни категорично трябва да се избягват при профилактика и лечение на рак?
– На първо място това са захарта и нейните производни – бонбони, шоколади, десерти. Сладките неща могат да се заменят с натурален мед, фурми, стафиди, ошав, сушени смокини и други сушени плодове, които не са озахарявани предварително. Трябва да се избягват и храни с изкуствения подсладител L-аспартам, който е токсичен и има неблагоприятно въздействие върху целия организъм, включително за развитие на ракови заболявания. Този подсладител се слага в газираните напитки, в диетичната кока-кола и в повечето от сладките храни – бонбони, дъвки, шоколади, торти и други сладкиши.

Добре е да изключим киселино-образуващите храни при профилактиката на рака 

и задължително при лечението му. На първо място киселино-образуващи са месото и колбасите. Към същата група спадат и млечните продукти, особено концентрираните – сирене и кашкавал, както и яйцата. Във всички тях има много холестерол, наситени мазнини и токсини от животинската обмяна, хормони, лекарства и пикочна киселина. Установено е, че 50 вируса причиняват рак при животните и биха могли да доведат до ракови заболявания у хората. Особено левкемията, която сега е разпространена много при животните, които се използват за храна. При наличие на раково заболяване у човека, всички тези продукти трябва да бъдат изключени, също и рибата, защото съдържа тежки метали – олово, манган, калий, действащи токсично на организма. Рибата в моретата и океаните е натоварена с много радиация, която също е канцерогенен фактор.

– Какво точно трябва да ядат тези хора?
– Само петте групи растителни храни, които вече споменах. Преди закуска е добре да се изпива чаша с топла вода и 1 – 2 супени лъжици лимон, защото това алкализира кръвта. След това се изпива фреш от ябълка, цитруси, киви или някакъв друг плод. Половин час по-късно е същинската закуска. Тя се състои от плодове според сезона и добре сварено житно растение като жито, лимец, овесени ядки, булгур, елда, просо и др. Овкусява се с малко мед понякога, малко фурми, стафиди, кокосови стърготини и към това се добавят кайсиеви ядки – от 5 до 7, ако са горчиви, и 10 – 20, когато не са много горчиви. Може да включим също между 15 и 20 бадема според теглото на пациента. Добавят се по желание орехови ядки, белен слънчоглед, тиквено семе и други сурови ядки.

– Трябва ли да изкисваме във вода суровите ядки, преди да ги ядем?
– И кайсиевите ядки, и бадемите, и вносните сурови ядки са третирани с химически вещества, за да бъдат трайни. Затова е добре да ги измиваме и накисваме за 24 часа. На раково болните препоръчвам, след като ги накиснат, да обелят бадемите и кайсиевите ядки.

Много добра закуска може да си направим, ако покълнем житните растения и ги консумираме в пресен вид. Тогава цялата закуска ще бъде от сурови, необработени химично храни

Поставяме в купа нарязани плодове (ябълки, мандарини, банани, киви), покълнали житни растения, накиснати и обелени ядки, подсладени понякога с мъничко мед или фурми. Това е изключително полезен коктейл от витамини и други биоактивни вещества. Два часа след закуската може отново да пием вода с лимон, фреш или билков чай, особено шипков, който е богат на витамин С и витамин А.

Половин час преди обяда започваме с чаша сок от моркови, спанак, кервиз, магданоз – това са силно алкализиращи зеленчуци, или със смути от зеленолистни зеленчуци. Обядът също трябва да е от алкализиращи храни, особено картофи, моркови, кервиз, магданоз. Картофите включваме три пъти и повече в седмичното меню, при това сготвени по всякакъв начин с изключение на пържене. Може да се приготвят на яхния, гювеч, картофена салата, печени на фурна, в супа, картофени кюфтенца от картофи с орехи, лук, чубрица, кимион, сол и малко зехтин или шарлан, изпечени в тавичка на фурна.

За обяд може да ядем и бобови храни, съдържащи достатъчно белтъчини. Това са фасул, леща, грах, нахут, соя. Силно алкализиращо кръвта действие има лещата. При храносмилателни проблеми може да ползваме оранжева леща. Тя е по-лесно смилаема и с по-малко целулоза. Всички бобови храни трябва да се сваряват много добре, за да се разградят добре белтъчините им. Затова предварително се накисват. При фасула и соята първата вода се изхвърля, за да не дразни лигавицата на храносмилателните органи и за да не се получават газове. Бобчетата на фасула трябва да се разпукат при варенето – тогава изсипват съдържимото си в бульона и ще може да се консумират дори от хора с храносмилателни проблеми. Бобови храни може да се приемат два-три пъти седмично. В останалите дни от седмицата може да имаме на трапезата си ястия от пълнозърнест кафяв ориз – сарми, пълнени чушки, грах с ориз, праз с ориз, спанак с ориз, тиквички с ориз и много други варианти. Подходящи ястия са варено или печено прясно зеле с домати, печени тиквички, чушки, патладжани и всякакви зеленчуци според сезона. Задължително на обяд трябва да има салата – тя е половината от храненето. Другата половина е готвеното ястие.

– Препоръчвате ли хляб на раково болните?
– За профилактика

хляб може да се консумира, но пълнозърнест. 

За раково болните обаче маята не е подходяща заради съдържащите се в нея термофилни дрожди. Затова им препоръчвам да си купуват хляб от пълнозърнесто брашно с квас, вместо с мая. Болните може сами да си замесват хляб от пълнозърнесто брашно с квас или да си замесват безквасен хляб – от пълнозърнесто брашно, смляно ленено семе, сусам и слънчоглед с малко вода и сол с гъстота на кекс. Когато се изпече, става разкошен безквасен хляб.

– Какво трябва да се яде на вечеря?
– За вечерята е важно да е ранна и лека, да не претоварва организма, за да може по време на сън енергията му да не отива само за храносмилане. Когато преяждаме, дори с най-хубавата храна, особено готвената, организмът се натоварва, за да я преработи. При преяждането се образуват токсични продукти, а енергията на организма се изразходва за обработка на излишната храна вместо за лечение на заболяването. За раково болните най-подходяща вечеря е салата с малко ядки и покълнали житни растения или плодове.

– С какви ракови заболявания имате опит във вашата практика?
– Първите ми две пациентки бяха с рак на гърдата – едната от Пловдив, а другата от Плевен. И двете са живи и здрави вече 13 години. Имах случай на възрастна жена с рак на дебелото черво. Тя не можеше да се храни, само повръщаше. Приемаше единствено малко вода. И аз се хванах за това. При нея редувахме вода с прясно изцедени сокчета. В края на първия месец значително се увеличи количеството на приеманите от нея сокове. След това включихме пасирани супи, а после и други подходящи алкализиращи храни. За голяма радост, на третия месец жената започна да става, да излиза навън, да се разхожда. А на шестия месец вече си копаеше градината. И досега е жива и здрава, жизнена, навърши 86 години. Важното при тези пациенти е, че продължиха този начин на хранене и здравословен начин на живот.

Имала съм също пациенти с рак на половите органи – при жените с тумори на маточната шийка и на матката, при мъжете – на простатата, както и пациенти с друга органна локализация на рака – панкреас, черен дроб, дебело черво, и кръвни онкологични заболявания като остра и хронична левкоза, лимфосаркома и др., при които наблюдавах положителен резултат от лечението.

Когато си изградим навика да се храним с алкализиращи храни, да се движим – дори за 20 – 30 минути всеки ден, да си лягаме по-рано, да не се преуморяваме и претоварваме в работата и в емоциите, да не се натоварваме с вредни навици като пушене и алкохол, тогава ще имаме здрава имунна система. Дори и при неблагоприятни въздействия на средата организмът ще успява да се справи и няма да позволи да се развие раково заболяване. Дори да сме генетично предразположени към рак, ако се грижим добре за здравето си и храната си, нашите гени могат да бъдат “пренаписани”. Нашите добри навици могат да предпазят здравето ни, могат да предпазят и нашето поколение. 

Какво да се яде по време на химиотерапията?

Химио- и лъчетерапията въздействат не само върху туморните клетки, но и върху целия организъм, върху имунната система. По време на терапията се появява оток на храносмилателните органи, пациентите нямат апетит, гади им се. При тези хора д-р Ангелова започва с плодови сокове, защото са богати на витамини и ензими и най-лесно се усвояват. С времето пациентите започват да приемат и други алкализиращи храни. Специалистът препоръчва на хората също да излизат на слънце и да се движат, доколкото могат. Хубаво е да излизат навън по един-два часа, да се движат, разбира се, с почивки. По този начин се възстановява имунната система.

Добре е да вземат ежедневно душ, за да изхвърлят отровите от кожата. Нужно е също да пият много по-голямо количество течности. “При тези болни включвам и активен въглен на прах, който да извежда токсините от червата и от цялото тяло. Препоръчвам активен въглен на прах, защото таблетките нямат това мощно резорбиращо действие. Пие се по 1 супена лъжица активен въглен на прах, разтворен в малко топла вода. Приемът става един час преди хранене или два часа след хранене, както и един час преди лягане вечер. Така се събират към 4 супени лъжици активен въглен на ден, чрез който се извършва детоксикация на организма.

Тези болни задължително трябва да спрат алкохола, тютюнопушенето и кафето”, допълни д-р Ангелова.

Практични съвети

♦  Не е добре да подгряваме няколко пъти готвеното ядене, защото така се повишава неговата киселинност. Затова e добре да не готвим големи количества храна, която да остава за следващите дни. Ястие от бобови храни може да се яде в продължение на два дни, житните също, когато ги покълнем. Картофите и зеленчуците е добре да се ядат току-що сготвени.

♦  Плодовите сокове (фрешовете) трябва да се изпиват веднага след изстискването им. Иначе губят хранителната си стойност.

♦  Храната да се дъвче дълго, включително течностите, за да се усвоят всичките й полезни съставки.

♦  Между основните хранения да има петчасови интервали. През това време може да се приема вода, чай с лимон или фреш.

♦  Важно е, докато се храним, а и като цяло в ежедневието да имаме добро настроение. Затова помага слушането на приятна музика. Ракът може да се излекува. Само хората трябва да вярват и да се борят, докато успеят.

♦  Сънят преди 12 ч. в полунощ е изключително ценен за раково болните и за всички хора. Защото тогава се активира генът В53, който възстановява болните и увредени клетки.