Наш спелеолог обясни как тайландските деца успяха да оцелеят без храна и вода в пещерата толкова дълго време

Експертът Алексей Жалов – експерт в спасителни акции в пещери и пропасти и председател на Балканския спелеоложки съюз, разкри коя е причината 12-те тайландски деца да оцелеят в пещерата 10 дни без храна и вода в ефира на bTV.

Спасителната операция в Тайланд е изключително сложна, като за оцеляването на блокираните вътре деца е важно да бъдат подкрепяни по множество начини.  Той посочи, че температурата на водата в тропическа пещера е висока – над 23 градуса, но все пак при по-дълъг престой дава отражение.

По думите му оцеляването на групата е резултат от няколко неща – питателна храна, психологическа помощ и средства за защита от по-ниската температура: „Най-големият враг на пещерняка са по-ниската температура и по-високата влажност”.

Според него треньорът правилно е преместил децата на място, което не може лесно да се окаже под водата и след това не е оставил децата на произвола на съдбата, но все пак е „доста неразумно” да се влиза в пещера, която ясно е била означена като опасна именно заради риск от наводнение.

„Основната причина, която е помогнала на децата да са живи и която не бе обявена в медиите, е, че треньорът на малките футболисти е бил запознат с азиатски методи. Той е помогнал на децата да медитират, да се концентрират, не ги е оставил на произвола на съдбата и е разпределил силите им така, че да поддържат нормална топлина на телата си за дълъг срок“, каза още Жалов.