Двама молдовци взривили банкомата в Тракия

Двама молдовци са взривили банкомата на ДСК в ЖР „Тракия“, научи TrafficNews.bg. Крупната кражба бе осъществена в малките часове на 7 юни.  Инцидентът стана към 4:40, в района на ул. „Недялка Шилева“. Според източници от разследването  от банкомата са откраднати около 200 000  лева.

Освен пловдивския банкомат, молдовците са ударили и терминалът в софийския квартал „Люлин“. Бандитите са разкрити само три дни след второто нападение. Вероятно бандата има и други членове.

Предполага се, че молдовците са разполагали с вътрешна информация за сумите, които се зареждат в банкомата преди уикенда. Терминалите на ДСК са едни от най- заредените и повечето се намират във вътрешни помещения.

Удареният обект е един от най-новите клонове на банката в Пловдив. Самият банкомат е вътрешно разположен в сградата и е с контролиран достъп, който се осъществява чрез карта. Най-вероятно именно така са влезли извършителите на взрива и обира.  Макар и сравнително нов, обаче банкоматът не е бил от най- защититените модели.

Голяма част от банкоманите вече са оборудвани с мастилена защита, но банкоматът на ДСК не е сред тях. Мастилената защита не е задължителна, а препоръчителна и всяка банка сама да решава дали да оборудва терминалите си.

В Швеция, Белгия и Франция е задължително по закон всеки банкомат да е оборудван с мастилници, които при опит за разбиване на банкомата да ги заливат с мастило и по този начин да ги правят негодни.

Когато мастилото попадне по кожата, няколко дена няма как да се премахне. Оцветените банкноти също са неизползваеми.

В ДСК- Тракия тече ремонт на помещението, в което се намираше банкомата. Очаква се до няколко дни там да бъде поставена нова машина.

Снимки-TrafficNews.bg