Аферата с тютюна, палежите и опасните връзки с арестувания бос на незаконната търговия в Пиринско, Ев. Хавальов! 5-има полицаи на прицел! 2-ма криминалисти от Благоевград са служители на КАТ от днес!

Разследват кои са висшите ченгета разпънали чадър над Хавальов,чието име изплува като поръчител на палеж на трактора на брата на служителя във Вътрешна сигурност Атанас К.. Как пламна и кой стои зад пожара на колата на полицая Изет Мурадов? И още….

Арестуваният лидер на Организирана Престъпна Група /ОПГ/за незаконна търговия с тютюн, Евгени Хавальов от село Абланица, който вчера се яви като защитен свидетел по делото срещу прокурора К. Сулев, се оказа начело на групировка, работила „под чадър“ години наред. Името му изплува зад палежи и престъпления за отмъщение на хора, замесени в схемата и неизпълнили обещанията си към организираната престъпна група и лично към Хавальов..

Вътрешна сигурност в ОД на МВР Благоевград, както и служители на спецслужбите в София, разследват връзките на Хавальов със служители в системата на МВР в Пиринско, за които има оперативна информация, че са били в опасна близост с боса Хавальов.. Трима от проверяваните полицаи са от Гоце Делчев, а 2-ма от Благоевград, научи Struma.com..

Имената им спестяваме, заради вървящото в момента разследване, но факт е, че от днес 2-мата от Първо управление на МВР в Благоевград са преместени на работа в КАТ и изолирани от работата в Криминална полиция. Евгени Хавальов отдавна е обект на наблюдение от службите. Той се свърза със серия палежи на територията на Гоце Делчев и района.

Името му изплува като поръчител зад палежа на трактор на брата на служителя във Вътрешна сигурност Атанас К. Мотивът на палежа били неуредени финансови взаимоотношения, братът дължал пари на Хавальов, които не връщал. Преди седмица пламна и колата на полицая Изет Мурадов, зад палежа на която отново изплува името на тютюневия бос.

Къде е стъпил „на криво“ полицаят, е обект на проверка. Вчера в съдебна зала на Софийски съд стана ясно, че в близки отношения с Хавальов е бил и прокурорът от Спецпрокуратурата, гоцеделчевецът Костадин Сулев. Сред разтрогване на отношенията им обаче Сулев заплашвал Хавальов с убийство, твърди защитеният свидетел..

В зала окованият с белезници Хавальов заяви, че е бил притискан и изнудван непрекъснато от прокурора. Сулев е обвиняем за кражба на ток, сводничество и корупция, а Хавальов за лидер на организирана престъпна група за незаконна търговия с тютюн на територията на целия регион и страната.

Разследването срещу групата му е започнало в края на ноември миналата година, В хода му били идентифицирани участниците в схемата и планирани съвместните действия по задържането им.

Операцията бе проведена под наблюдението на прокуратурата на 26 юни основно на територията на с. Абланица,. Задържани бяха петима участници в престъпната схема, извършени са множество претърсвания, при които е открито „производствено“ помещение с над 1 тон нарязан тютюн, четири машини за рязане, множество празни пакети с поставени етикети с марка на тютюн, товарителници на куриерска ферма, мобилни апарати, СИМ карти и др.

Според данните, събрани до момента, групата е действала при висока конспиративност и синхрон в действията на участниците. Суровия тютюн участниците в групата изкупували от производители. Клиентите били набирани главно по интернет. Заявките си за нарязан тютюн те подавали онлайн, като исканите количества били най-често по 1 килограм. На ден групата изпращала до 150 пратки, като цената за килограм нарязан тютюн варирала между 35 и 40 лв., в зависимост от сорта и качеството.

Загубата за бюджета в случая е за стотици хилиди левове, доколкото акцизната ставка за килограм нарязан тютюн за цигари и лула е 152 лв,съобщава struma.com.

След 24-часовото задържане на петимата участници в престъпната схема, Специализираната прокуратура удължи мерките им за задържане до 72 часа. С решение на Апелативния специализиран наказателен съд на четирима от тях е наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Петият участник в групата е на свобода с парична гаранция, за да може да полага грижи за децата си. Хавальов остава зад решетките.

П. Иванов