Един проблем, за който малко се говори! Психично болен стресна центъра на Благоевград днес, крещейки: Дайте 300 лева, искам инжекции, болен съм!

Броят на хората с душевни страдания расте, лечението им е неадекватно, клиниките пълни! Не е ясно колко са на свобода и колко от тях са опасни.

Видимо неадекватен мъж, стресна днес центъра на Благоевград, мъжът крещеше като обезумял „Дайте 300 лв. искам инжекции, болен съм“ Внезапно той се насочи към майка с дете, която панически побягна,съобщава struma.com.

Друг пък вчера разпалено размахваше дървен кол, говорейки за световната конспирация, която ще доведе до апокалипсис, трети, познат на целия град, който се кара сам със себе си, непрекъснато обикаля централна градска част и плаши хората.

Такива гледки са ежедневие в областния център Ясно е, че става въпрос за хора с психични заболявания, които са извън специализирана клиника. Стотици болни с тежки психични проблеми са на свобода, поради невъзможност на психиатричните заведения да ги поемат, настанят и лекуват дълго. Броят на хората с подобни проблеми расте непрекъснато, а начинът на лечение и възможностите за въдворяването им -крайно ограничени.

Стряскащата статистика, че всеки 3-ти българин има психичен проблем говори, че здравната ни системата в тази посока е сбъркана. И лечението, което се провежда е неадекватно.

Болните прекарват известно време под лекарско наблюдение и приемат лекарствата си и независимо от това в какво състояние са те биват изписвани и пускани за домашно лечение, а има пациенти, които са опасни и за себе си и за околните.

Излезли навън, оставени без квалифициран контрол, голяма част от психичноболните не вземат лекарствата си, което задълбочава тежкото им страдание. И ставаме свидетели на самоубийства и тежки престъпления, извършени от хора с психични проблеми.

От началото на годината до момента над 20 души в Пиринско посегнаха на живота си, избирайки всякакви методи за самоубийство. Във всички случаи на самоубийства в основата е тежка депресия, най-често нелекувана и подценявана, или жертвата е лекуван, недолекуван пациент, освободен от здравно заведение без време.

В България няма регистър на психично болните и никой не знае точната им бройка. Освен това клиничните пътеки по психиатрия в България са точно 0 на брой

Преди време доц. Христо Кожухаров заяви, че липсата на регистър за психичните заболявания в България няма и няма реална представа колко са болните и колко от тях са опасни.

Заради липсата на осведоменост и обществено говорене по темата хората с психични проблеми биват изолирани и дискриминирани, а негативно отношение има дори от страна на медицинските специалисти, които работят с тях. Това става ясно от проучване на нагласите на роднини и специалисти към тези пациенти.

Правят се опити хора, системно лекувани да бъдат освобождавани от здравните заведения и да се социализират отново, но обществото ни ги отхвърля. Болестите на душата биват подценявани дори и от най-близките на пациентите. Депресията например, която ако не се лекува адекватно, може да се изроди в нещо страшно, като диагноза, е силно подценявана от роднините на страдащите, сочат проучванията.

Помните ли ученика Красимир от Благоевград, който преди 14 години в пристъп на лудост закла майка си д-р Дафинка Маджирова и брата си близнак, Иван. Години наред майката криела заболяването на детето си и той ходеше на училище заедно с другите деца. Кризата го завари в дома му. Грабна ножа и ръга на посоки майка си и брат си.

Страшно престъпление, което наричаме семейна трагедия. Едно болно дете, извърши убийство като жесток касапин. Година по рано брат закла сестра си Даниела, разфасова я и я натика в чувал, отново ставаше въпрос за момче с душевно страдание. Десетки случаи на тежки престъпления, извършени от хора с подобен здравословен проблем, говорят, че нещо в здравната ни система по отношение на този тип болни не е наред.

Клиники няма, а условията в тези, които съществуват са повече от плачевни. Един от най-скандалните случаи също се намира в близо до Благоевград. Руми Станев, настанен в психиатрично заведение – в село Пастра, община Рила, успява да осъди България в Международния съд за правата на човека. Той получа обезщетение в размер на 15 000 евро, които всички ние, данъкоплатците трябва да плащаме.

Обезщетението е заради нечовешките условия в дома и невъзможността Станев сам да се яви в съда и да пледира за пускане на свобода. Според българските закони, когато човек е настанен в психиатрично заведение, то той губи правата си за свобода, и може да бъде освободен само с решение на психиатри и настойничество на свои роднини.

Вместо да всяват покой в болните души, заведенията са занемарени и още по депресиращи.. За този тип болни отговорните институции мислят най-малко. А броят на хората с всякакви разновидности на психични запоявания расте главоломно.

Възрастовата граница на болните непрекъснато се снижава, а здравната ни система не прави нищо, за да се обръща повече внимание на този тип болни хора, които са част от обществото ни..

В световен мащаб, само от началото на тази година, повече от 500 000 души са се самоубили. Според изследване на психолози, повече от 60% от тях са страдали от някаква форма на психическо заболяване, което не е било лекувано или контролирано. Проблемът е сериозен, а отстраняването му в сферата на здрача….

Стоян Петров