Милен Конов: Аутизмът е заради отравяне с живак

Милен Конов използва алтернативни методи за профилактика и лечение на състояния и заболявания. Обърнахме се към него да обясни как помага на деца с аутизъм.

– Д-р Конов, как си обяснявате статистиката, че преди 40 години едно на 10 000 деца е било с аутизъм, а в днешно време е едно на 150?
– Не днес, а преди 10 години на 150 деца едно е било с аутизъм. Сега статистиката в САЩ сочи, че с аутизъм е 1 на 70-100 деца. Причината е, че след 1990 г. там със закон се приема задължителната ваксинация във всички 52 щата. Три години по-късно се установява, че броят на децата с аутистични симптоми се е увеличил значително. Аутизмът всъщност е живачна интоксикация, защото живакът е невротоксин. Това твърдят специалисти, които се занимават от десетилетия с тази патология. Конкретната причина е живакът във ваксините, които се поставят на децата от 0 до 6-месечна възраст. Във въпросните ваксини се съдържат консерванти под формата на тимерозал, алуминиев формалдехид и други токсични за нервната система вещества. Главна роля за аутизма се отдава на живака с подсилващото (синергично) действие на алуминия.

Това, че аутизмът засяга 4 пъти повече момчетата, отколкото момичетата, също е обяснено. Дължи се на мъжкия хормон тестостерон. Неговото взаимодействие с токсините води до по-голямо увреждане на нервни влакна, на централната нервна система. Докато женският хормон естроген защитава нервните клетки от демиелинизация.

– По какъв начин помагате на деца с аутизъм в България?
– Първо изследваме кръв за наличие на тежки метали, конкретно за живак, алуминий, кадмий и олово. Откриваме изключително големи количества живак в кръвта на децата, които идват за диагностика. Става въпрос за такива нива, които се съизмерват с тези при възрастни хора с тегло 90-100 кг, получени при професионална интоксикация във вредни промишлени производства, например в оловно-цинкови комбинати. Трябва да се знае, че в лабораториите в България има референтни стойности само за професионалната интоксикация на възрастни. Няма ги стандартите за деца, актуални от 8 години в световната практика. Когато се разчитат резултатите на кръвната картина, трябва да се има предвид, че не са посочени референтните стойности за деца, и че резултатите трябва да бъдат интерпретирани от токсиколог с опит за токсичност при деца, който познава конкретната патология.

– Какви стойности трябва да алармират родителите, че има отравяне с тежки метали?
– Консултирали сме стойностите с доц. Павлова, доскоро завеждащ на Лабораторията по тежки метали в болница “Св. Иван Рилски”. От миналата година е пенсионирана. За живак – 0,004 наномола на литър, а за алуминий – 5,5 наномола на литър. Стойностите при децата трябва да бъдат интерпретирани на фона на липсата на цинк. При тези деца цинкът изобщо липсва като метаболит.

Особеност при отравянето с живак е, че за 7 до 10 дни той се преобразува от органичен в неорганичен, при което спира да се движи из кръвната плазма, а се трупа в мозъка. Ако референтната стойност за наличие на живак е ниска на фона на липса на цинк, тялото трябва да се стимулира с активиращи аминокиселини. Те са сяросъдържащи, разбиват живачните депа в мозъка и освобождават част от този живак, който започва да циркулира в кръвната плазма.

Когато се вземе кръв 1-2 седмици след активацията с аминокиселини, едва тогава може да започне детоксикация със специален препарат. Той е проблем за България, защото токсикологиите не работят с препарат за извличане на живак. Дори в “Пирогов” нямат такава практика. А това е в ущърб на децата с живачна токсичност.

– Вие какво ползвате?
– Една разработка на швейцарска лаборатория – специални ортомолекулярни комплекси (биологично-активни добавки с индивидуални дози витамини, аминокиселини, минерали) за детоксикация на хора с онкологични заболявания. Имаме практика тази лаборатория да изготвя (за 30-40 дни) индивидуални комплекси за прием през устата на базата на резултатите за тежки метали в кръвта, възрастта и теглото на детето.

– В това ли се състои лечението на аутизма?
– Лечение е силно казано.  Ние правим опит да помагаме, защото при тях има много съпътстващи състояния, следствие на увреждането на нервната тъкан. След първоначалната интоксикация с живак и алуминий се наблюдават нарушения в чревната флора – дисбактериоза, опаразитяване при деца на 2-годишна възраст. А след 4-5-годишна възраст се наблюдава интоксикация на черен дроб. Всичко това е следствие на  неправилна метаболитна обмяна,настъпила след първичната интоксикация.

Терапията продължава с детоксикация на черния дроб и с нормализиране на чревната биофлора чрез антипаразитни програми. Целият процес на изчистване трае от 6 месеца до година и половина при малките деца. Понякога се постига и в рамките на две години. А за децата над 10-годишна възраст изчистването трае около 4 години и половина.

– Колко пациенти с аутизъм сте имали и какво подобрение се наблюдава при тях?
– Около 500 деца са направили завършен пълен курс на детоксикация за 7-8 години. Има подобрение в речевата функция, вниманието, концентрацията. Децата проговарят и се доближават до нормата за развитие при тези на 7-годишна възраст. Но това се постига при ранно диагностицирани деца от 2,5 до 4 годинки.

Резултатите са много индивидуални. Повечето от децата са с генерализирано разстройство в развитието от 80 до 95%, дадени от ТЕЛК. След детоксикация този висок процент отпада. Т.е. децата изостават с 1-2 години от връстниците си в общообразователната система, но успяват да поемат материала, който им се преподава.

Колкото по-рано се хване такова състояние, толкова по-вероятно е връщането към нормите за развитие. Проблемът е, че сега и “нормалните” деца изпитват трудности при обучението. Педагозите наблюдават и при тях дефицит на внимание, нервност. Причината е във всеобщата токсичност, на която са подложени децата.

Родителите може да хванат неадекватност в поведението на децата си от 1 – 2-годишна възраст, липса на внимание, на зрителен контакт, нервност, липса на сън. Токсичност в тялото показват и външни прояви по кожата – дерматити. Симптом са и метаболитни проблеми в стомаха и червата, дисбактериоза, опаразитяване.

– След като е направен пълен курс на детоксикация и обезпаразитяване на червата, трябва ли да се повтори след време профилактично?
– Това зависи от средата, в която живее детето, от храната, която консумира. Тежки метали и специално живак може да се натрупва в рибата и в морските дарове поради индустриалното замърсяване. Алуминият попада по-лесно в организма чрез зеленчуците, чрез консервантите в преработени храни, чрез опаковани в алуминиево фолио продукти, чрез готвене в алуминиеви съдове. Така че детоксикация може да се направи отново за профилактика, даже ако детето е излязло от състоянията, характерни за аутистичния спектър.


За мен

Завършил съм логопедия в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Имам квалификация класическа китайска терапия в Националната спортна академия. След това работих като физиотерапевт и рехабилитатор в Канада. Там завърших колеж по алтернативни практики в Торонто, имам и докторантура по акупунктура. Прибрах се в България през 2007 г. и продължих да се занимавам с алтернативни методи на терапия. Работя с руска апаратура, с която се диагностицират опаразитявания и наличие на тежки метали в организма. Причината да се занимавам с детоксикация на деца с аутизъм е моята колежка логопед Илина Илиева. Решихме да опитаме комбинирана терапия – от нейна страна чисто логопедична, а от моя страна детоксикация по биохимичен път.

Мара КАЛЧЕВА