Българка се опита да види отнетата й дъщеря в Норвегия, две патрулки и попречиха

Българката Цветелина Уланд все още не е виждала двете си деца, отнети от социалните служби в Норвегия.Първоначално двете деца – момче и момиче – бяха настанени в приемни семейства, но добрата новина е, че момчето вече е върнато при баща си. Дъщерята на Уланд обаче все още е в приемно семейство.

„Нямам никакъв контакт с децата си, нито по телефон, нито писма мога да им пиша. Нямам право на контакт”, каза Уланд пред БТВ.

Тя разказа и за един много нелеп случай, в който отишла с автомобила си пред училището на дъщеря си с надеждата да я види без да слиза от него. „Някой от учителите сигурно е забелязал, че съм там и дойде полиция, две полицейски коли. Нито я видях, нито нищо”, каза Уланд.

По думите ѝ Агенцията за закрила на детето не ѝ дават никаква информация за състоянието на децата. „Андреас е при баща си, но не ми казват как е той. Имахме среща с тях преди 10 дни и като попитахме как са децата, казаха, че са добре. Адвокатът ми тогава попита „Кой го казва това, вие ли?”, те отговориха „Не, бащата го казва”, поясни Уланд.

Уланд даде възможност на екипа ни да се запознае със съдебното решение, в което е описано, че тя настройва децата срещу баща им.

„Решението, така както е мотивирано, става въпрос за синдром на родителско отчуждение и държавата се е намесила като е извела децата от семейството, за да ги защити от родителското отчуждение”, поясни адвокат Пламен Борисов.

„Това решение е силно атакуемо. Правосъдната практика показва доста добри начини за преодоляване на родителското отчуждение”, каза Борисов.

Той е категоричен, че държавата ни трябва да се намеси и то бързо. „Държавата не трябва да се намесва в личните отношения, но когато трябва да защити правото на семеен живот е длъжна да се намеси и да създаде механизъм, по който да разреши тези проблеми. Не може да се забрани на едно дете да не вижда майка си цяла година”, поясни адвокатът.

„Аз съм сигурна, че накрая всичко ще бъде наред. Предстои обжалване на съдебното решение”, каза Уланд