Молдовецът, взривил банкомата в Тракия, застава пред съда в Пловдив

Молдовецът, взривил банкомата в Тракия, се изправя днес пред съда. Магистратите в Районен съд-Пловдив ще разгледат искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгени.

Срещу него е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление, като се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 15 години. Начинът, по който е извършено деянието, чрез специален начин – чрез взрив, и високата стойност на инкриминираните вещи – сумата от 215 050 лева, очертават извършеното от него деяние като такова с изключителна висока обществена опасност.

Припомняме, че престъплението е извършено от двама молдовци, като единият от тях избяга. 88 хиляди лева от откраднатите пари за намерени, а останалите 127 хиляди липсват,съобщава trafficnews.bg.

 

Арестуваният е криминално проявен и издирван от молдовските власти. Неговият партньор обаче е избягал и е напуснал пределите на България.

Оказва се, че двамата молдовци са извършили и обира на банкомата в София, два дни преди удара в Пловдив. Използвали са същите способи, както и същата кола, чиито номера са били крадени и сменяни. Интересното е, че при взрива на банкомата в Пловдив е използван пропан-бутан, което е по-нетрадиционно, тъй като обикновено при такъв тип престъпления се използва ацетилен. При използването на газа има голяма опасност извършителите да се самонаранят.

Част от парите, липсващи от банкомата, са обгорели във взрива. Друга част, около 88 хиляди лева, са открити у заловения. Мъжете са опитали да пласират парите в различни чейндж бюра.

 

Молдовците, извършили престъплението, са около 22-годишни и са пребивавали в различни градове в България – основно София, Варна и Бургас. Според разследващите е нямало вътрешен човек в България, който да им е помагал.

Снимки- trafficnews.bg