Лихварите, арестувани при акцията на БОП В Пловдив, имали цех за производство фалшиви карти

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима пловдивчани, участвали в престъпен сговор за изработване и използване на скимиращи устройства за събиране на информация от кредитни и дебитни карти и изготвяне на фалшиви карти за теглене на пари от чужди банкови сметки.

Собственикът на заложна къща „Фокс“ Иван Бистрашки, Владимир Коцоянис – Гърчето,  Георги Мирчев и Васил Иванов бяха задържани в петък следобед при акция на ГД БОП, за която съобщи TrafficNews.bg

 

 

Събраните до момента доказателства сочат, че участниците са действали от януари 2017 г. За целта, недалеч от Пловдив, оборудвали свой „производствен цех“ с напълно затворен цикъл. На 13 юли 2018 г., при операцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура по задържането им, на въпросния адрес са открити компютри с програми за обработка и съхранение на информация, изтеглена неправомерно от банкови карти, пластики, лайсни с микрокамери и захранващи батерии за събиране на данни, слотове и клавиатури за банкомати, ПОС-терминали с батерии, платки с различни накрайници и множество други веществени доказателства.

В същото помещение, което е собственост на Коцоянис,  са открити и голямо количество български и чужди документи (паспорти, лични карти, талони за автомобили, бланки на визи и стикери). по данни на TrafficNews са намерени около 150 паспорта. Открити са и заготовки за лични документи, без нанесени на тях имена и други данни, както и без поставени снимки.

По време на операцията са претърсени общо 8 адреса в Пловдивско, както и автомобили.  Назначени са множество експертизи, които да очертаят границите на престъпната дейност.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на четиримата са наложени парични гаранции, съответно от 150 000 лв.за Коцоянис, 100 000 лв. за Бистрашки, а на другите двама – по 70 000 лева. Според адвокат Стефан Левашки, който защитава   един от задържаните, поисканите гаранции са рекордни и ще бъдат обжалвани.

Снимка-TrafficNews.bg