Дават на съд 45-годишна бизнесдама от Пловдив, източила над 3 милиона

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт срещу 45-годишна бизнесдама за длъжностно присвояване.

Повдигнато обвинение срещу 45-годишната М.Д. за това, че в периода от 1 юни 2011 г. до 13 юли 2012 г., в Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – финансов директор дружество със седалище в Пловдив, в съучастие,  като извършител, с 41-годишната С.Д., като извършител, и с 56-годишния А.А. и с 44-годишния Н.Х., последните двама като помагачи, е присвоила чужди пари – сумата от 3 201 413 лева, собственост на дружество със седалище в гр. Пловдив, като присвояването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Спрямо С. Д. е повдигнато обвинение за това, че през периода от 24 юни 2011 г. до 13 юли 2012 г. в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – „Организатор продажби“ в дружество със седалище в гр. Пловдив, в съучастие като съизвършител с М.Д., е присвоила чужди пари – сумата в размер на 128 661 лева, собственост на дружеството, връчени и в това качество и поверени и да ги управлява, като присвоеното имущество е в особено големи размери.

Спрямо Н.Х., е повдигнато обвинение за това, че през периода от 1 юни 2011 г. до 31 май 2012 г., в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, като помагач, в съучастие като помагач с А.А., умишлено е улеснил в извършване на престъпление М.Д., в качеството й на длъжностно лице – финансов директор на дружество със седалище в гр. Пловдив, чрез предоставяне на счетоводни документи за извършени фиктивни/недействителни/ сделки и чрез предоставяне на данни за банкови сметки, по които са превеждани парични потоци, предмет на длъжностното присвояване, да присвои чужди пари – сумата 1 347 351 лева, собственост на дружеството.

Спрямо А.А. е повдигнато обвинение за това, че през периода от 8 юни 2011 г. до 7 май 2012 г., в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, като помагач, в съучастие като помагач с Н.Х., умишлено е улеснил в извършване на престъплението извършителя М.Д., в качеството й на длъжностно лице – финансов директор на дружество със седалище в гр. Пловдив, чрез предоставяне на счетоводни документи за извършване на фиктивни сделки и чрез предоставяне на данни за банкови сметки, по които са превеждане парични потоци, предмет на длъжностното престъпление, да присвои сумата от 2 301 218 лева, собственост на дружеството, като длъжностното присвояване е в особено големи размери и особено тежък случай,съобщава trafficnews.bg.

По делото е установено, че парите са били присвоени чрез извършване на фиктивни сделки за покупко-продажба на материали, свързани с производството на метални изделия, каквато дейност е извършвала фирмата, както и с отклоняване на средства, като са били манипулирани данни пред управителя на дружеството, касаещи очаквани плащания и постъпили такива по банков път.

За внесения обвинителен акт е уведомена и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.  По делото са извършени разпити на свидетели, експертизи, иззети веществени доказателства и др.

Очаквайте подробности!