МВР разпространи снимки и кадри от акцията на БОП в Пловдив, при която бе разкрит цех за производство на фалшиви карти

МВР разпространи снимки и видео от операцията на ГДБОП в Пловдив, при която бе разкрит „производствен цех“ за изработка на скимиращи устройства и неистински документи.

При операрията са иззети заготовки за лични документи, пластики, слотове и клавиатури за банкомати, лайсни с микрокамери. Специализираната прокуратура обвини четирима за участие в престъпен сговор.

 

Операцията на служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ е проведена на 13 юли под наблюдението на Специализираната прокуратура. В хода на действията, в селище, недалеч от Пловдив, е разкрит оборудван „производствен цех“  с напълно затворен цикъл. Иззети са: компютри с програми за обработка и съхранение на информация, изтеглена неправомерно от банкови карти; пластики; лайсни с микрокамери и захранващи батерии за събиране на данни; слотове и клавиатури за банкомати; ПОС терминали с батерии; платки с различни накрайници и множество други веществени доказателства. Открити са също голямо количество български и чужди документи (паспорти, лични карти, талони за автомобили, бланки на визи и стикери), заготовки за лични документи, без нанесени на тях имена и други данни и без поставени снимки,съобщава trafficnews.bg.

По време на операцията са претърсени общо осем адреса в Пловдивско, както и автомобили. Назначени са множество експертизи, които да очертаят границите на престъпната дейност. Събраните до момента данни сочат, че участниците са действали от януари 2017 г.

На четирима задържани при операцията са повдигнати обвинения. С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура са им наложени парични гаранции, съответно от 150 000 лева, 100 000 лева, а на двама от участниците – по 70 000 лева.