Сюрприз! Обвиниха Райфъла за ново престъпление – поръчал палеж от ареста

Само минути, след като Окръжният съд в Пловдив даде ход на делото по съкратената процедура срещу Атанас Червенков – Райфъла, Окръжна прокуратура-Пловдив внесе нов обвинителен акт спрямо 51-годишният бизнесмен за приготовление за палеж на линейка и то през 2017 година, когато Райфъла лежеше в ареста.

В книжата на обвинението е разписано, че в периода от месец юни 2017 г. до месец септември 2017 г., в гр. Пловдив, Райфъла е извършил приготовление към престъпление по чл. 330 ал.1 от Наказателния кодекс – запалване на имущество със значителна стойност. Обект на желанията за палеж е специален автомобил- линейка, марка „Мерцедес Спринтер“, с пловдивска регистрация, на стойност 14 207 лева. Според обвинението той е организирал престъпните си намерения чрез намиране на съучастниците – 49-годишния С.Г. като помагач на 31-годишния Н.Т., както  и 45-годишния Й.Н., като подбудител на неустановено лице, преди да е започнало неговото изпълнение, като извършеното не съставлява по-тежко престъпление – престъпление по чл.356а във връзка чл.330 ал.1 във вр. чл.17 ал.1 от Наказателния кодекс.

По делото са разпитани свидетели, извършени експертизи, иззети веществени доказателства и др. Обвиняемият е задържан по друго дело със сходен предмет. Предвиденото от закона наказание за това престъпление е „лишаване от свобода“ е от една до осем години,съобщава trafficnews.bg.