Д-р Пламен Енчев: Пчелите лекуват над 500 болести

Д-р Пламен Енчев практикува апитерапия повече от 25 години. Негов учител е Стоимир Младенов, баща на съвременната апитерапия в България, лекар, отдал целия си живот и практика в тази насока, издал много книги по апитерапия и работил в областта на лечението с мед.

Д-р Енчев е любител пчелар и има 25 кошера в Хисаря. В медицинската си дейност прилага всички пчелни продукти за лечение на широк спектър заболявания. Прави го вече близо 30 години. Признава, че с апитерапия сам е успял да се излекува от хроничен гастрит и колит.

“Всеки пчелен продукт има лечебен ефект, ако е приложен по правилния начин. По-лек за употреба е акациевият мед, а мановият е богат на много вещества и е “по-тежък“. Той също е полезен, но вкусът му е различен и хората смятат, че е преправен.

Повече от 500 заболявания могат да бъдат лекувани с пчелни продукти. Сред по-масовите са стомашно-чревните, всички хронични хепатити, жлъчно-каменна болест и простуди.

Пчелната отрова помага при болести с дегенеративен характер като остеоартрит, както и при плексит, невралгия и радикулит. Медните продукти са полезни при пародонтоза, кожни заболявания, неврози, безсъние, леки степени на депресия, нарушения в мастната обмяна, както и трудно заздравяващи рани”, обяснява д-р Енчев.

– Д-р Енчев, какво представлява апитерапията?

– Апитерапията е приложението с лечебна и профилактична цел на всички пчелни продукти като мед, пчелен прашец, перга, пчелно млечице, прополис, восък и пчелна отрова. Апитерапията като холистичен метод е насочена към причината на заболяването и към възстановяване на нарушеното равновесие в организма. Медът носи лечебните свойства на нектара на растенията, от които е добит. Пчелните продукти са най-добрите адаптогени.

Аминокиселините, микроелементите, витамините и другите биологично активни вещества на меда и пчелния прашец са много полезни, особено за децата, за хората, занимаващи се с физически и умствен труд, спортисти и възрастни хора. Ценното им качество е в това, че са изключително природни продукти, носещи голям биологичен заряд.

– При какви заболявания успешно се прилагат пчелните продукти?

– Списъкът на заболяванията, които благоприятно се повлияват с апитерапия, надхвърля 500. Пчелните продукти могат да се прилагат например при болести на дихателната система. Лекуват се успешно стомашно-чревни болести -язва, гастрити, колити, запек, хемороиди, остри и хронични възпаления на черния дроб и жлъчката, възпаления на бъбреците, заболявания на устната кухина и кожата.

Пчелните продукти се прилагат като помощно средство в лечението на сърдечносъдова недостатъчност, стенокардия, след инфакт на миокарда, проблеми с кръвното налягане. Оказват благоприятен ефект при анемия, изоставане на телесното тегло при деца и възрастни, вегетативна дистония, нарушения в обмяната на липидите. Помагат при неврози, депресии, безсъние и мигрени, климактерични смущения, атеросклероза.

– Доколко е полезна прополисовата тинктура във времето на грип?

– В есенно-зимния сезон прополисовата тинктура и медът имат категоричен имуномодулиращ ефект. Доказателство за това са самите пчелари, които почти не боледуват от грип. При тях са рядкост и злокачествените образувания, въпреки че няма официална статистика за това.

Пчеларите са и дълголетници – живеят с три години по-дълго от останалите хора.

Вълшебният пчелен клей е лек за много болести. Без него пчелите в кошера загиват. Той е незаменим за тях, тъй като поддържа идеална среда за съществуването им. Това природно чудо убива всички бактерии и патогенни организми в кошера. Оказва се, че прополисът действа по същия начин и върху патогените и инфекциите, които попадат в човешкото тяло. Независимо от начина на неговия прием – вътрешно или външно – той унищожава гъбички, бактерии и микроспори и спомага за изграждането на здрава съединителна тъкан.

– Какви състояния лекува?

– Заради силно изразените си антибактерицидни качества клеевата тинктура намира приложение при лечение на хрема, синузит. При гнойна ангина добре действат гаргарите с клеева тинктура – 50 капки на 100 мл вода. Задръжте течността няколко минути в устата си, преди да я изплюете. Тази гаргара помага и при проблеми с венците, като убива бактериите в устната кухина.

Чудотворната клеева тинктура ще ви помогне и ако страдате от високо кръвно. Три-четири пъти дневно, за период от десет дни, се приемат по 20 капки от спиртния прополисов извлек, който се разтваря във вода или мляко. Препоръчително е приемът да се осъществява преди всяко хранене. След седмица кръвното ви ще се нормализира.

– Можем ли спокойно да лекуваме децата си с мед?

– Медът притежава мощна биологична активност и използван под формата на компрес може да допринесе за премахване на секретите и вредните отлагания в дихателните пътища, придружени със силна кашлица. Компрес на основата на мед е чудесен домашен лек, който елиминира кашлицата буквално за една нощ както при деца, така и при възрастни.

Методите на лечение, включващи и употреба на мед, може да се прилагат при деца над 1 година. При кашлица медените покрития могат да се прилагат при деца на възраст над 6 месеца. Детето не трябва да има проблеми с кожата или кожни наранявания в областта. За да се уверите, че детето няма алергия към мед и пчелни продукти, нанесете малко количество мед в областта на сгъвката на лактите или вътрешната страна на ръката. Ако на мястото се появи зачервяване или подуване, не използвайте мед и пчелни продукти за компреси.

Медена вода чисти токсините

В съд загрейте 1 л вода. След като се поохлади, вземете 1 супена лъжица мед и я разтворете в нея. Винаги използвайте дървена лъжица, когато си приготвяте подобни лечебни отвари. Така получената смес съхранявайте в стъклена бутилка. Пие се два пъти на ден – сутрин преди хранене и вечер. Напитката има способността да регулира храносмилането и да активизира работата на червата.

Всекидневният прием на медена вода има мощно детоксикиращо действие за организма, като извежда от тялото натрупалите се токсини. Тя премахва паразитите от стомашно-чревния тракт и спира вътрешни кръвоизливи. Медената вода е способна да изведе излишния секрет от белите дробове и е много подходяща за хора, болни от бронхит или други белодробни заболявания. Не на последно място, медената вода има и голяма полза за красотата на човек. Тази напитка изравнява тена на кожата и я прави нежна и кадифено мека.

Домашен крем бори гъбички по ноктите

Към 5 мл от вълшебната клееева тинктура се прибавят 10 г ланолин. Разтапя се на водна баня. С непрекъснато разбъркване се добавят и 80 г вазелин. Така приготвеният мехлем се съхранява в хладилник. 

Клеевата тинктура и домашният крем лекуват и гъбички по ноктите. Засегнатите участъци се намазват с памучен тампон, който е обилно напоен в клеева тинктура. Няколко минути не мокрете ръцете си с вода. През това време ценните съставки на прополиса ще проникнат в кожата.