6 сигнала, че черният ви дроб не може да устои на живота, който водите

Нашият черен дроб е един от детоксикиращите органи в тялото и извършва изключително тежка работа ежедневно. Не е чудно, че може да се стресира!

Ако черният ви дроб не може да превърне токсините в безопасни отпадъци, те „чакат“ в мастната тъкан, за да бъдат екскретирани от тялото ви, след като черният дроб възобнови нормалното си функциониране.

Bright Side пише, че има поне 6 симптома, които казват, че черният ви дроб е претоварен. Проверете ги внимателно, за да разберете дали черният дроб се опитва да ви изпрати предупредителни сигнали.

Объркване

Ако черният дроб е претоварен, той не може да филтрира кръвта правилно. В резултат токсините могат да достигнат до мозъка ви. Когато това се случи, може да забележите симптоми като объркване, проблеми с паметта и трудности при вземането на решения.

Ниска кръвна захар

Вашият черен дроб също е отговорен за поддържането на нормално ниво на кръвната захар. Когато черният ви дроб е подложен на стрес, може да получите внезапно понижение на нивото на кръвната захар.

Обикновено черният ви дроб трябва да преработи и да произвежда глюкоза след като вечеряте. Но ако черният ви дроб не може да освободи съхраняваната глюкоза в кръвта, нивото на глюкозата в кръвта ви спада драстично. В резултат на това, ниското ниво на кръвната захар предизвиква умора, дразнене и невъзможност за концентрация.

Хормонен дисбаланс

Черният дроб също регулира нашите полови хормони. Дисфункционалният черен дроб може да е причина за дисбаланс в нивата на естроген и тестостерон, което в крайна сметка може да доведе до сериозни проблеми като намалено либидо и влошаване на симптомите на PMS (Предменструален синдром).

Промени в настроението

Настроението и паметта ви зависят от състоянието на мозъка ви. Когато токсините се вливат в мозъка ви, имате проблеми при запомнянето на нещата и претърпявате чести промени в настроението.

Тревожността и депресията също са свързани със състоянието на черния дроб. Ако забележите такива симптоми, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се консултирате с професионалист и да отидете на медицински преглед, преди да приемете седативни лекарства.

Имунни разстройства

Тези, които често получават настинки и други вирусни инфекции, силно вярват, че основната причина е липсата на витамин С. Но малко хора знаят, че черният дроб играе жизненоважна роля за изграждането на силна имунна система. С други думи, колкото по-здрав е черният дроб, толкова по-добре се бори с вирусите и бактериите.

Сънна апнея

Сънната апнея е нарушение на съня, характеризиращо се с пауза или кратко прекъсване на дишането за повече от 10 секунди.

В тежки случаи, дихателните пътища могат да бъдат блокирани за 2 или 3 минути, а тези кратки периоди заедно съставляват повече от половината от общото ви време по време на сън.

Един от най-честите симптоми на сънна апнея е хъркането. Ако забележите някой от симптомите на апнея, по-добре е да проверите вашия черен дроб, тъй като има шанс той да не функционира нормално.

Начини за подобряване на чернодробната функция

Първото нещо, което трябва да опитате да си изготвите по-здравословен хранителен план. Това не означава непременно, че трябва да се изтезавате с някаква зверска диета. Просто се опитайте да следвате тези прости правила:

– Намалете консумацията на фруктоза до 20 грама на ден.

– Забравете растителни масла, които предизвикват възпаление.

– Избягвайте газираните напитки.

– Вашата диета трябва да включва повече животински и растителни храни, които осигуряват много от основните аминокиселини.

– Увеличете количеството зелени листни зеленчуци, които консумирате.

– Намалете или изцяло откажете алкохолните напитки.

– Не забравяйте за тези добри източници на сяра: яйца, чесън и лук.