Огнища на чума има в 5 села, останали животни – само в стадото на баба Дора

„Огнища на чума има в пет населени места – Воден, Кости, Шарково, Странджа и Крайново. Останали животни има само в Шарково в стадото на баба Дора”, каза земеделският министър Румен Порожанов пред журналисти в Народното събрание.

Той за пореден път уточни, че конкретно в нейното стадо болни животни няма, но в селото положителните проби са 22, което налага евтаназията им.

„От вчера има резултат за ферма в Болярово. Фермата е отделена, с 200 и няколко овце. Няма допир на пасищно и водно ниво”, каза Порожанов. По думите му стопаните не допускат ветеринарите да вземат втора проба.

„Протегнах ръка, казах, че ако пробите са отрицателни заповедта ще се отмени”, каза още Порожанов.

 

Той уточни още, че днес се изплащат обезщетенията в Крайново и Странджа, а в понеделник започва изплащането в Шарково.

Порожанов каза още, че една от козевъдните асоциации е поела ангажимент да осигури на баба Дора нови 100 кози след като падне карантината в Шарково, предаде БТВ.

Междувременно стана ясно, че от БСП наистина не са били съгласни с мерките, които са взети от властите срещу чумната епидемия в Странджанско, заради юридически и практически пропуски, сочи стенограмата от председателския съвет на 17 юли.

По време на съвета д-р Дамян Илиев, директор на БАБХ, обяснява, че първата положителна проба от страната ни е регистрирана на 19 юни 2018 г., като е потвърдена от лаборатория във Франция с резултат от 23 юни. На 25 юни е издадена заповедта за евтаназия на животните в с. Кости.

 

По думите му когато една проба е потвърдена от лабораторията във Франция, няма нужда от друга, за да се задейства процедурата, но въпреки това БАБХ са изпратили още 400 проби.

Той пояснява и технологията, по която се изчислява в едно стадо дали има болни животни и как се преценява дали да бъде евтаназирано. „Изчислява се по формули и система – не се взимат проби от всички животни в стадото, когато има съмнение за заболяване. По формула се изчислява колко проби да се вземат от едно стадо, за да има над 95% сигурност, че има заболяване”, пояснява Илиев.

От стенограмата става ясно, че ваксинацията на животните би била по-тежка от всички останали взети мерки до момента.

По време на съвета Илиев упреква хората, които са се събрали в защита на стадото на баба Дора. „Тези хора не ги знам кога идват, къде отиват. Не знам какви са, налягали са около баба Дора, за да спасят нейните кози, а в същото време там наоколо сме доказали вирус”, казва Илиев.

Юридически пропуски

В хода на председателския съвет Корнелия Нинова посочва редица юридически пропуски в работата на земеделското министерство и МВР в действията им срещу разпространението на чумата.

Нинова посочва, че всички мерки, които се предприемат за ограничаване на заразата, трябва да се предприемат след подписана заповед от министър Порожанов, която да бъде потвърдена и от Валентин Радев.

„Всичко, което се прави, се прави със заповед на министъра – такава заповед няма (към дата 17 юли – б.р.). Прехвърлили сте отговорността на агенцията по храните”, коментира Нинова.

Земеделският министър Румен Порожанов остава изненадан от това, че е трябвало той да подпише заповед – „Това трябва да го видя. Аз в момента го чувам това като правен пропуск. Заповедите до момента са на г-н Илиев”, отговаря той.

По думите ѝ не е свикана също и Централната епизоотична комисия, която да даде свое собствено становище дали наистина има чума в страната или не, въз основа на което да бъде издадена заповед от министъра. Според Нинова това хвърля сянка върху твърденията, че въобще има чума по животните.

Тя посочва също, че при наличието на положителна проба в дадено стадо животни не се предоставят никакви документи на хората за доказаната чума. От това изказване земеделският министър остава изненадан.

„Ние не подкрепяме взетите мерки на две основания – юридически, защото не са законни, и практически, заради начина, по който бяха направени”, изказва се Нинова по време на съвета.

Странен доклад

Лидерът на левицата Корнелия Нинова цитира необичаен доклад, за който твърди, че е от земеделското министерство с дата 4 юли. По думите ѝ той е съставен от професори, които опровергават думите на Дамян Илиев от БАБХ за начина, по който се разпространява чумата по животните и колко време продължава инкубационния период.

Според този доклад и Нинова в съседна Турция нямало огнища на болестта, както твърдят от министерството.

„В доклада никъде не пише „избийте животните”, посочва още Нинова.

„Този доклад не е одобрен от мен. Тези професори по никакъв начин не са ни сезирали за тяхното притеснение”, казва земеделският министър Румен Порожанов в отговор на Нинова.