Внимание: Мъртво вълнение приласкава жертви в Черно море ВИДЕО

Продължава опасността от мъртво вълнение по родното Черноморие. Свикнали сме да свързваме Илинден именно с опасните водни течения, които ни придърпват към вътрешността на водния басейн със смъртоносна тяга.

Смята се, че в деня на Свети Илия морето „се обръща” и оттам насетне започва периодът, в който плажуващите са най-застрашени.

От началото на летния сезон в България са се удавили 8 души заради мъртви вълнения. Това явление се появява точно до брега и плъзгат плувците в морето, дължи се на разликата в температурата на водата.

От особено значение е да се знае, че обхватът на мъртвите вълнения не надвишава 50 метра. Когато усетите, че сте „дръпнати“ от мъртво вълнение, не трябва да се стремите да отплавате към брега, което е почти безполезно. Трябва да плувате по брега. И когато разберете, че сте излезли от него, се обърнете към брега,съобщава trafficnews.bg.

Препоръчва се туристите да внимават по плажовете на българските курорти Созопол, Ахтопол, Синеморец, Поморие, Приморско, както и Слънчев бряг. По северното крайбрежие потенциално опасни са плажовете във Варна, Златни пясъци и особено в Камчия.

От началото на летния сезон в България има рекорден брой удавили се в Черно море поради мъртво вълнение – осем души. Във връзка с това 17 плажа обявяват повишено ниво на опасност за плуване.