Скандинавската диета – новият хит

Разбирайки, че отговор на въпроса “какво да ям, за да отслабна” не съществува, отслабващите от цял свят започнаха да търсят диета, която да гарантира максимален резултат при минимални загуби. Ако и вие търсите подобна система на хранене, може би вече сте я открили.

Става дума за набиращата все по-голяма популярност т.нар. скандинавска диета. Сузи Венгел, датски диетолог и генерален директор на биотехнологична компания, е уверена, че е успяла да създаде диета, която помага човек да отслабне без вреда за здравето. В книгата си по тази тема тя подробно разказва как трябва да се модифицира менюто, за да може килограмите да се топят по-бързо, като в същото време принципите на здравословното хранене се запазват.

Основното правило е всеки прием на храна да се състои от четири продукта, чийто обем се побира в една шепа (1 порция белтъчини + 1 порция въглехидрати + 2 порции зеленчуци) с добавяне на супена лъжица мазнина. И това е първото очевидно преимущество на скандинавската диета: тя не изисква трепетно изчисляване на калориите или теглене на порциите, което е доста трудно, ако не обядвате или вечеряте у дома си. 39-годишната Сузи Венгел обяснява, че за написването на книгата и обединяването принципите на хранене в рамките на една диета, е вдъхновена от собствения си опит. Тя признава, че е отслабнала с почти 40 килограма за 10 месеца и до ден-днешен успешно задържа това тегло с помощта на продукти, побиращи се в една “шепа”. “Аз тежах повече от 100 килограма след раждането на второто си дете, а сега съм 60 килограма. – казва Сузи. – И фактът, че вече толкова години поддържам постигнатото тегло, струва ми се, че е най-доброто доказателство за ефективността от скандинавската диета”.

Диетоложката добавя, че смело може да се причисли към “отслабващите със стаж”. “Аз неедократно съм сваляла по 20-25 килограма, но те винаги се връщаха и тежах дори повече от преди. – си спомня тя. – В един прекрасен момент изведнъж разбрах, че йо-йо диетата не действа. Както не действат и строгите ограничения, които във всички случаи провокират преяждане. Моята диета не е някакво вълшебство, нито пък уловка. Просто здравословен балансиран поглед над храненето и физическите натоварвания”.

Според експерта с такава диета човек може да сваля около килограм на седмица, без да намалява калоричността на менюто до критичния минимум. Така например, жените, спазващи скандинавската диета, средно употребяват 1500 калории, мъжете – 2000 калории. Има още една добра новина: в рамките на диетата няма нужда да се отказвате от хляба, картофите и макароните (диетолозите наскоро ги оправдаха изцяло). Също така е разрешено да си ги запържвате или запичате с малко масло. Всеки, който се интересува от рецептите, подходящи за тази диета, може да ги открие в Инстаграм като използва хаштаг #sensekost. Но ето и няколко примера за тези, които са решили да си направят медиа-детокс:

• закуска – 2 пържени яйца със спанак, домати и сирене;

• обяд – паста болонезе с гъби, пипер и морков;

• вечеря – риба върху канапе от зеленчуци и чаша вино. 

Звучи добре, нали? Затова, ако сте решили наистина да отслабнете, без да се измъчвате с изтощителни диети, опитайте!