Проговори Драголюб Симонович – дясната ръка на Цветан Василев в Сърбия: Цветан е мегаломан и искаше да бъде премиер!

„Към Цветан се отнасях като към пръв приятел, но той ме предаде, както и всички останали свои приятели“, споделя в интервю за сръбския вестник “Blic“ доскорошната дясна ръка на Цветан Василев в Сърбия – Драголюб Симонович.

В разговора Симонович разкрива пред най-тиражното сръбско издание цялата организирана от Василев афера, свързана със „Сръбска фабрика за стъкло“, заради която банкерът-беглец вече е клиент и на сръбската прокуратура.

„Blic“ припомня, че името на Симонович изплува покрай назначените от Василев фиктивни директори в българското дружество „Глас Индъстри“ (бел. ред. – получило над 140 милиона лева кредити от КТБ), с цел да запази влиянието си върху компанията след фалита на банката и така да контролира „Сръбска фабрика за стъкло“, в която българската фирма е акционер.

При разпитите си в сръбската полиция Симонович е заявил, че е помогнал на олигарха Василев да осъществи тази идея, т.е. той го е свързал с трима мъже от Ратково, които без предишен опит в бизнеса (братът на Симонович  – Небойша е бензинджия, а другите двама са селскостопански работници и отглеждат малини) са станали членове на борда на директорите на „Глас Индъстри“.

В ексклузивното си интервю си пред „Blic“ Симонович потвърждава сведенията за аферите на Василев както в Сърбия, така и в родната му страна България. Той обяснява и как Василев го е употребил, поради което те са прекъснали всякакви контакти от края на 2017 година.

„Запознахме се през есента на 2014 година. По-рано бяхме чували един за друг, тъй като аз бях спортист в България (бел. ред. – Симонович е бил футболист и треньор), а той също участваше в спортния живот на тази страна. За първи път се срещнахме по покана на общ приятел. Договорът ни беше да му бъда на разположение, когато се нуждае от съдействие, докато се справи с новите обстоятелства тук“ – казва Симонович.
Той обяснява, че се е виждал с българския олигарх по два-три пъти седмично. По това време Василев му се виждал искрен, убеден в собствената си невинност.

„Той беше спокоен до момента, когато премиерът Вучич заяви публично през 2015 година, че Сърбия повече няма да плаща сметките на българския олигарх. Това беше в пиковия етап на подготовката за фалита на „Сръбската фабрика за стъкло“ (СФС) в Парачин, която тогава е дължала милиони на Електростопанството на Сърбия (ЕПС). Той знаеше, че със сигурност ще бъде екстрадиран в България, ако СФС банкрутира. Към него винаги се отнасях като към приятел, но той ме използва, както използва и всички други негови приятели. Днес дори не съм нито много ядосан, нито много разочарован от поведението му: просто видях истинското му лице. Сега го виждам като човек, който иска да унищожи всичко около себе си, да се възползва от всичко, което може….“, примиренчески казва Симонович.

Бившият приятел на Василев твърди, че българският олигарх има същите планове в Сърбия, както в България.
„Той е сладкодумен мегаломан, който, наред с други неща, е искал да бъде министър-председател на България. Дори и днес той има същите политически планове, а в Сърбия все още има приятели, както се вижда от факта, че му е предоставена закрила. Със зъби и нокти той се опитва да се добере до политически връзки и да избяга от закона. Сега съжалявам, че изобщо бях в контакт с него: ако знаех какво ще се случи, никога нямаше да му помогна“, казва Симонович.

„Blic“ припомня, че през изминалите седмици е публикувало няколко статии, които разкриват аферите на Цветан Василев в Сърбия и България и илюстрират обхвата и характера на неговите сделки в тези две страни. Включително за опитите му да получи политическо убежище в Сърбия, както и за усилията му да свали правителството на Бойко Борисов с помощта на американски лобисти, както и за руския капитал и връзките му с

Кремъл, които са го превърнали в един от най-могъщите хора в България.
„Blic“ посочва, че изданието е разкрило и непознати досега подробности относно събитията около „Сръбската фабрика за стъкло“ в Парачин, т.е. за усилията на Василев да предизвика фалшива несъстоятелност на компанията, а заради тези му действия, сръбската, наред с българската и австрийската прокуратура, от началото на тази година също го разследва за участие в организирана престъпна група.