Скръбна вест! Отиде си легенда на югославската и хърватската музика (СНИМКИ)

Легендарният певец Оливер Драгоевич е починал около 5 ч. тази сутрин в болницата в Сплит, съобщават хърватски медии. Той беше на 71 години. Великанът на хърватската музика си отиде точно година, след като беше диагностициран с рак на белите дробове.

Тъжната новина беше потвърдена от близки на Драгоевич. В последните му мигове до него са били съпругата му Весна и синовете му Дино, Димитър и Давор.

Оливер Драгоевич е хърватски певец и музикант. Роден е на 7 декември 1947 година във Вела Лука. Възпитаник е на музикалното училище в Сплит, където най-напред се научава да свири на пиано, а по късно на кларинет и китара. Първото му докосване до музиката е когато е на 5 години.

Първото му излизане на сцена е през 1961 година на детския фестивал в Сплит, където изпълнява популярната песен „Baloni“. По същото време заедно с брат си Альоша записва известни световни хитове за радиостанцията в Сплит.

През 1963 година като член на група „Batali“ печели първа награда за най-добър певец аматьор, с изпълнението на песента „Yesterday“ (Д. Ленън, П. Макартни). През 1967 година дебютира на Сплитскоя фестивал с песента на Зденко Рунжич „Picaferajem“. Въпреки, че песента не е сред наградените, тя остава сред хитовете на Оливер.

След неуспеха на Сплитския фестивал в периода 1967 – 1972 година Оливер свири в много западноевропейски клубове. След кратък престой в групите „Dubrovacki trubaduri“ и „More“, през 1974 година той се завръща в „Batali“.

През 1974 година се завръща на Сплитския фестивал с песента „Ca ce mi Copakabana“, която печели първа награда на публиката. През 1975 година в Сплит изпява песента „Galeb i Ja“.

В следващите десетилетия Оливер Драгоевич става един от най-популярните изпълнители в Югославия, постига много успехи на фестивали и издава голям брой албуми и сингли.